KON I TIODOROVIĆ DELE ISTU BRIGU, A TIČE SE ŠKOLE: Evo zašto je Šarčević TAČNO smenio 3 direktora!
Foto: EPA / RONALD WITTEK

oprez

KON I TIODOROVIĆ DELE ISTU BRIGU, A TIČE SE ŠKOLE: Evo zašto je Šarčević TAČNO smenio 3 direktora!

Moramo da budemo svesni, saglasni su stručnjaci, da imunih na ovaj virus nema i da nema onoga "mlad sam, sve ok, ako i dobijemo koronu, izguraćemo bez problema". Slučajevi širom sveta, gde su deca starijeg osnovnoškolskog, ali i srednjoškolskog uzrasta završavala na respiratoru, neka čak i umirala, govore da na ovu teoriju ne možemo da se oslonimo.

Objavljeno:

Srednjoškolici se, smatra epidemiolog dr Predrag Kon, najmanje pridržavaju epidemioloških mera, niti nose maske, niti vode računa o fizičkoj distanci. To ga kako kaže veoma brine. Nije ni čudo, s obzirom na to da smo se ovog leta uverili da i među tinejdžerima može doći do veoma teške kliničke slike.

Moramo da budemo svesni, saglasni su stručnjaci, da imunih na ovaj virus nema i da nema onoga "mlad sam, sve ok, ako i dobijemo koronu, izguraćemo bez problema". Slučajevi širom sveta, gde su deca starijeg osnovnoškolskog, ali i srednjoškolskog uzrasta završavala na respiratoru, neka čak i umirala, govore da na ovu teoriju ne možemo da se oslonimo.

Tinejdžeri u Srbiji na respiratoru

Tokom proteklog meseca, najstarije dete na odeljenju Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" imalo je 15 godina, ali su se u više navrata lečili tinejdžeri različitih uzrasta.

Da korona definitivno može da izazove teške simptome kod tinejdžera pokazao je i slučaj do tada potpuno zdravog dečaka od 14 godina, koji je dva dana proveo na respiratoru.

- To je jedino dete koje je moralo da dobije mehaničku potporu disanja, ali srećom samo na dva dana. Od mlađih sa ozbiljnijom bolesti imali smo samo dete od pet godina iz Tutina. Svi ostali sa težim kliničkim slikama su imali 14-15 godina i stariji - rekla je ranije za "Blic" doktorka Olivera Ostojić iz KBC "Dragiša Mišović".

Moguć i smrtni ishod

Svakako, primer 14-godišnjaka na respiratoru nije jedini među tinejdžerima. Iako nisu "udarna" generacija kada je reč o korona virusu, slučaj iz inostranstva pokazuje da opasni virus može dovesti među mladima i do smrtnog ishoda.

Naime, u članku najpoznatijeg naučnog časopisa posvećenog medicini Lancetu naveden je primer 11-ogodišnje pacijentkinje s sa registrovanim MIS-C (novi entitet koji obuhvata multisistemski inflamatorni sindrom, tj. SIRS, kod dece povezan sa COVID, veoma sličan Kawasaki virusu), kojoj je nakon smrti direktno registrovan korona virus u miokardu.

O tome je pisao i naš pulmolog koji radi u Sloveniji dr Srđan Lukić.

- Dakle, virus je bez ikakve sumnje i kardiotropan. Možda ovo doprinese promeni svesti kod opšte populacije, budući da su sve bolesti obične bolesti, ali kada je srce u pitanju, to je onda nešto sasvim drugo - naveo je on u svojoj objavi.

On je dodao da virus, kao ne samo da ne štedi decu već kod njih može da dovede i do smrtnog ishoda. Veoma veoma retko, ali može.

- Zato je primena epidemioloških mera u školama imperativ, i svako ko to bude sabotirao bi morao biti krivično procesuiran po hitnom postupku - zaključio je dr Lukić.

Kon: Nema zablude, virus će ući u škole, ali...

foto: Printscreen

Govoreći o školama, dr Kon je istakao da će "korona svakako ući u škole", te da ne smemo da imamo zablude da neće.

Kako kaže, ono što ga trenutno najviše brine jesu srednjoškolci.

- Za pet mesta sam dobio da oni izlaze za vreme odmora, da ne koriste maske, da se to masovno dešava. Kontaktirao sam sa ministrom Šarčevićem, mislim da će na tome da se radi. Jako mnogo mora da se radi s njima - istakao je epidemiolog.

Tiodorović: Žurki sve više, ne drži se rastojanje

foto: Printskrin

Sa njim se složio još jedan epidemiolog i član Kriznog štaba - dr Branislav Tiodorović.

- Zabrinjavajući mogu da budu srednjoškolci. Oni se mnogo više kreću i mnogo više komuniciraju, idu u kafiće i na različite manifestacije. Sa njima treba više raditi i posvetiti im pažnju - navodi Tiodorović.

Kaže da se na žurkama, kojih je sve više, dešava da mladi ljudi ne drže rastojanje.

- U zatvorenom prostoru, pa čak i na otvorenom, ako se ne drži rastojanje i ne nose maske, to dovodi do opasnosti da možemo imati veći broj zaraženih - kaže doktor Tiodorović.

Šarčević: Više od srednjoškolaca me brinu direktori

Zabrinutost epidemiologa za tinejdžere nije prošla neopaženo ni kod nadležnog ministarstva, ali ministar prosvete Mladen Šarčević ukazao je na još jedan, dodatni problem.

Povodom izjave epidemiologa Predraga Kona da ga najviše brinu srednjoškolci, jer je dobio prijave da izlaze za vreme odmora, da ne koriste maske, Šarčević kaže da ga od srednjoškolaca više brinu direktori srednjih škola, jer oni komanduju celom pričom.

- Srednjoškolci su adolescenti koji su po prirodi takvi, ali odrasli ne mogu da im dozvole takva ponašanje u ovom ambijentu - istakao je ministar.

Ako direktori ne sprovedu mere i ako oni nisu komandanti onoga što treba da prate, onda će se prekršaj te vrste smatrati teškom povredom dužnosti, što znači i smenu, rekao je ministar uz izvinjenje većini koja to radi savršeno dobro.

- Nećemo tolerisati ni najmanje kršenje mera. Nema opuštanja. Učenici treba da budu odgovorni, nastavnici još više, a direktori najviše, jer je na njima najveća odgovornost. Za prva tri dana nastave već sam smenio tri direktora, u Beogradu, Pančevu i Nišu. Posredno, njihova smena ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije samo to bio razlog - rekao je Šarčević.

Od opomene do udajavanja iz škole

Kako je juče rekao Šarčević, za đake koji skidaju maske ili ignorišu držanje distance rešenje su kazne i to postupne.

- Tu su opomena, ukor, smanjenje ocene iz vladanja, konačno i udaljavanje s nastave. A školski radnici u krajnjoj liniji mogu dobiti raskid ugovora o radu koliko se u disciplinskom postupku utvrdi da su odgovorni za ugrožavanje bezbednosti učenika - poručio je ministar prosvete, piše Srpski Telegraf.

Dakle, za sve one koji ne poštuju mere, kazne će ići postupno:

1. Opomena

2. Ukor

3. Smanjenje ocene iz vladanja

4. Udaljavanje s nastave

5. Udaljavanje iz škole

Srednjoškolci nisu mala deca kojima je teško objasniti šta treba da rade za svoje dobro, ali upravo zbog toga što su pri kraju puta da postanu formirane ličnosti, mogu nepromišljeno da donose odluke loše po sebe. Zbog toga je potrebno dati im do znanja šta može da se dogodi ukoliko se zaraze ovim virusom, naročito zbog sopstvene nepažnje.

Trebalo bi da smo napokon shvatili da virus ne zna za godine, kao ni ispoljavanje bunta u vidu nenošenja maske ili nepoštovanja drugih mera koje su donesene u cilju zaštite upravo našeg zdravlja.

Bonus video:

espreso.co.rs/blic.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.