DOK EU OGRANIČAVA IZVOZ, KINA ITALIJI ŠALJE TONE MEDICINSKE OPREME: Neverovatna DONACIJA stigla u Evropu!
Kineski tim stigao u Italiju, Foto: EPA/ITALIAN RED CROSS PRESS OFFICE

podrška

DOK EU OGRANIČAVA IZVOZ, KINA ITALIJI ŠALJE TONE MEDICINSKE OPREME: Neverovatna DONACIJA stigla u Evropu!

Pošiljka uključuje 1,8 miliona maski, navedeno je u tvitu

Objavljeno: 14:33h

Pošiljka sanitetskog materijala koju je Kina poslala kako bi pomogla Italiji i Španiji da zaustavi koronavirus stigla je u Evropu, saopštila je u četvrtak (12. marta) kineska ambasada u Madridu.

Pošiljka uključuje 1,8 miliona maski, navedeno je u tvitu.

Čarter letom koji je prevozio devetočlani kineski tim za pomoć, zajedno sa tonama sanitetskog materijala, stigao je u četvrtak navečer na aerodrom Fiumicino u Rimu, javila je kineska zvanična novinska agencija Xinhua.

U organizaciji Nacionalne zdravstvene komisije i Kineškog društva Crvenog krsta, grupa koja je stigla u Evropu je treći stručni tim koji su kineske vlasti poslale u inostranstvo nakon prethodnih timova poslanih u Iran i Irak, navodi se u izveštaju.

Svi članovi tima i avionska posada prošli su zdravstvene preglede pre ukrcavanja u avion, prema Opštinskoj zdravstvenoj komisiji Šangaja.

Sa sobom su poneli više od 700 komada opreme i robe, uključujući ventilatore, monitore i defibrilatore.

- Mi donosimo ovde 30 kompleta ICU opreme - rekao je medijima jedan od članova tima koji je nosio masku nakon što su sišli iz aviona.

Teretni blokovi zamotani zaštićenim materijalom viđeni su kako se istovaruju iz aviona, prenela je Xinhua. Oprema je izabrana u skladu sa zahtevima italijanske strane i dokazano je da je korisna tokom kliničke prakse u Kini, saopštila je bolnica Ruijin sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Šangaj Jiaotong, koja je pripremila opremu.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Maio je na Fejsbuku izrazio zahvalnost.

- Večeras Italija nije sama. Mnogi ljudi u svetu nas podržavaju - rekao je, dok je prenosio uživo sa aerodroma.

Kineski stručnjaci i oprema stigli su dva dana nakon što je broj potvrđenih slučajeva Covid-19 u Italiji prešao 10.000. Najteže pogođena trenutnom pandemijom Covid-19 u Evropi, Italija je pojačala svoje mere za suzbijanje širenja koronavirusa. Čitava država je pod karantinom već tri dana.

Španija je takođe pojačala svoj odgovor na epidemiju poslednjih dana, zatvorivši škole i suspendirajući parlament nakon što je jedan ministar bio pozitivan na koronavirus.

Italijanski predstavnik u EU Mauricio Masari rekao je da "samo Kina reaguje bilateralno" i da Brisel treba da "pređe angažman i konsultacije" i "osmisli hitne akcije koje su brze, konkretne i efikasne".

Za to vreme Nemačka i Francuska su uprkos snažnom protivljenju drugih članica Unije ograničile izvoz medicinske opreme, dok SAD koristi sankcije i svoj uticaj da oteža nabavku potrebne medicinske opreme Iranu koji je uz Kinu i Italiju najteže pogođen pandemijom virusa.

Iranski zvaničnici se žale da su države i kompanije koje bi da sarađuju sa Iranom pod pritiskom i kada je u pitanju humanitarna pomoć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Strait times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.