SRBIJA JE NA SAMOM POČETKU: Direktor Kancelarije SZO u Srbiji kaže da treba OZBILJNO DA SE PRIPREMIMO
Napominje i da pojedinačno zemlje mogu da proglase epidemiju u jednom delu ili na celoj teritoriji i da je to Italija uradila, Foto: Printscreen/Youtube

O KORONA VIRUSU

SRBIJA JE NA SAMOM POČETKU: Direktor Kancelarije SZO u Srbiji kaže da treba OZBILJNO DA SE PRIPREMIMO

Napominje i da pojedinačno zemlje mogu da proglase epidemiju u jednom delu ili na celoj teritoriji i da je to Italija uradila

Objavljeno: 15:30h

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je proglašenje pandemije zbog novog korona virusa snažna poruka zemljama i građanima da ozbiljno shvate situaciju i da se ozbiljno pripreme za borbu protiv tog virusa.

Pojašnjava da je za proglašenje pandemije bilo dovoljno to što se virus proširio u lokalnoj zajednici u najmanje tri regiona sveta - Italiji, Iranu, Kini, Južnoj Koreji.

- Pandemija je snažna poruka zemljama i ljudima da ozbiljno shvate situaciju i da ozbiljno rade na spremnosti protiv tog virusa - rekao je Ivanuša za Tanjug i dodao da je Srbija do sada preduzela sve neophodne i preporučene mere.

Napominje i da pojedinačno zemlje mogu da proglase epidemiju u jednom delu ili na celoj teritoriji i da je to Italija uradila.

- U Srbiji nema razloga za proglašenje epidemije, jer je Srbija na samom početku. Ima mali broj pojedinačnih slučajeva kod kojih je potvrđen virus, ali to je daleko od epidemije - rekao je on.

Kako kaže, Srbija je prihvatila sve mere koje su bile potrebne i preporučene od strane različitih organizacija i SZO, te da smatra da je naša zemlja "odlično odradila posao".

Navodi da u ovom trenutku nema razloga da se zatvore škole i vrtići, ali da to ne znači da možda u nekom trenutku neće biti potrebe da se škole zatvore.

- Škole i vrtići se zatvaraju kada se proceni da su deca izložena opasnosti od širenja virusa unutar te starosne grupe ili kada bi te institucije bile izvor zaraze. Ni jedno ni druge nije slučaj u Srbiji - naveo je on.

Podseća da su deca u Kini retko obolevala i da ne postoji nijedan dokaz prenosa virusa od deteta na odraslu osobu.

Svetska zdravstvena organizacija, kako je rekao, pomaže zemljama u opremi, testovima, ali i pruža stručnu pomoć.

Za Srbiju SZO je obezbedila jedan deo testova za potvrđivanje infekcije novim korona virusom i i to je stiglo pre nekoliko nedelja, a za nedelju, dve treba da stigne novi kontigent.

- Dopremili smo nešto i zaštitne opreme. Ona je ove nedelje stigla u Institut Batut. Znamo da je nestašica zaštitne opreme u svetu, tako da SZO pomaže različitim zemljama - naglasio je on.

Ističe da je najvažnija stručna pomoć i dodao da se Srbiji prosleđuju informacije i iskustva zemalja gde je epidemija u toku, tako da na osnovu tih podataka može da primeni najdelotvornije mere i tako zaštiti svoje građane najbolje što može.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.