RIK: U sredu 203.012 birača stavlja tačku na izbore
Izbori / Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

konačno

RIK: U sredu 203.012 birača stavlja tačku na izbore

Članovi RIK-a odlučivali su i o obliku, boji, izgledu i sadržini glasačkih listića i kontrolonog lista za ponovljeno glasanje

Objavljeno:

Na 234 biračka mesta širom Srbije 1. jula biće ponovljeno glasanje, a pravo glasa imaće 203.012 birača i to je konačan broj, kako je rekao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Članovi RIK-a odlučivali su i o obliku, boji, izgledu i sadržini glasačkih listića i kontrolonog lista za ponovljeno glasanje.

Štampaće se i na jednom, dve, tri, četri, pet jezičkih varijatni u zavisnosti od toga koliko ima jezika u službenoj upotrebi, rekao je predsednik RIK.

Glasanje će biti ponovljeno na pojedinim biračkim mestima u nekoliko beogradskih opština - na Vračaru, u Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, na Čukarici, kao i u Subotici, Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Inđiji, Loznici, Šapcu, Ljuboviji, Valjevu...

Štampaće se ukupno 204.027 glasačkih lističa za 203.012 birača, što je konačan broj uz obazveznu rezervu od 0,5 odsto.

Republička izborna komisija saopštila je na konferenciji za novinare održanoj pred 161. sednicu da je na izborima održanim u nedelju, prema privremenim rezultatima, glasalo 3.159.748 birača, dok je pravo glasa imalo 6.584.376. Obrađeno je više od 97 odsto birački mesta.

Od 21 liste koje su se prijavile za izbore, mandate su osvojile koalicjie oko SNS i SPS i lista Aleksandra Šapića, kao i četiri manjinske partije.

Koalicija za kraljevinu Srbiju dobila je podršku 83.237 glasača - 2.63 odsto, i time je najbiliža cenzusu, a posle njih slede Suverenisti sa 2.32 odsto glasova i Metla 2020 sa 2.25.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.