NEĆU SE VIŠE KANDIDOVATI NI ZA JEDNU FUNKCIJU: Živković podnosi ostavku jer mu je stranka dobila 0,3 odsto glasova
Zoran Živković, Foto: Beta/Miloš Miškov

totalni kolaps

NEĆU SE VIŠE KANDIDOVATI NI ZA JEDNU FUNKCIJU: Živković podnosi ostavku jer mu je stranka dobila 0,3 odsto glasova

Tu sam na raspolaganju svima koji misle da moje iskustvo može biti korisno - naglasio je Živković i dodao da se više neće kandidovati ni za jednu funkciju...

Objavljeno:

Od 21 izborne liste na parlamentarnim izborima, u skupštinu su ušle samo tri, iako je cenzus spušten na tri odsto. I pored toga, nijedan od lidera stranaka koje neće imati poslanike, osim Zorana Živkovića i Sergeja Trifunovića, nije ni pomenuo, a kamoli ponudio ili podneo ostavku.

Ni 12. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja 1990. godine, po svemu sudeći, nisu doneli političku odgovornost lidera stranaka čije su liste, najblaže rećeno, podbacile. Po tradiciji, bez obzira na rezultate izbora i činjenicu da su mnogi dobili broj glasova u nivou statističke greške, predsednici poraženih partija nastavljaju, kako oni to vole da kažu, da se bore.

Zato politička scena u Srbiji već decenijama ima manje-više ista lica. Vojislav Šešelj, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Velimir Ilić, Saša Radulović... uredno se, iz izbora u izbore, retkim glasačima zahvaljuju na podršci, ali nikako da se stranci zahvale na saradnji. Drugim rečima, ne podnose ostavku.

Istine radi, svi oni su, osim Ilića, do juče su bili poslanici, ali su mogli na prethodnim predsedničkim i lokalnim izborima da uvide kako strmoglavo jure stranputicom, zajedno sa svojim strankama. Kako sada stvari stoje, sa političke pozornice pre će se izgubiti njihove stranke nego oni sami.

Izuzetak od pravila bi mogao da bude predsednik Nove stranke Zoran Živković, koji je juče najavio povlačenje sa liderske funkcije pošto je koalicija koju je predvodio "Nek padnu maske" osvojila svega 0,3 odsto glasova.

- Mislim da treba da se promeni deo rukovodstva, pre svega predsednik. Ja se neću kandidovati. Tu sam na raspolaganju svima koji misle da moje iskustvo može biti korisno - naglasio je Živković i dodao da se više neće kandidovati ni za jednu funkciju.

Predsednik PSG Sergej Trifunović najavio je da će ponuditi ostavku, ali i da će nastaviti borbu.

Doktor političkih nauka Dušan Spasojević smatra da većina lidera stranaka koje su ostale ispod cenzusa neće otići sa scene.

- Kod nas predsednici partija jako dugo ostaju na političkoj sceni bez obzira na rezultate. To je sastavni deo našeg političkog života. Svaka količina moći bolja je nego nemati nikakvu moć. Dovoljno je, primera radi, videti SPO i shvatiti kako to izgleda. Šta onda očekivati od mladih stranaka - naglašava Spasojević za "Blic".

Kako kaže, mnogi od lidera stranaka ne podnose ostavku jer nemaju alternativu.

- Kako, recimo, Nenad Čanak da odustane da se bavi politikom kada ima šansu da bude pokrajinski poslanik. A 30 godina je već u politici. Postavlja se pitanje šta je alternativa tim političkim liderima u Srbiji. U SAD bivši predsednici države predaju, na primer, na fakultetu, dok je kod nas Boris Tadić alternativu pronašao na čelu jedne partije. S druge strane, nijedan od tih lidera nema pritisak od stranke da mora da ide sa funkcije - objašnjava Spasojević.

Politikolog Cvijetin Milivojević naglašava da je retko koji lider stranke kroz istoriju preuzeo odgovornost za izborni neuspeh.

Mislim da je jedino Vojislav Koštunica 2008. godine prvo raspustio parlament nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, iako je mogao da formira vladu sa SRS i SPS, a potom i napustio stranku prvom prilikom kada DSS nije ušao u parlament. To je bio jedina fer ostavka, koliko se sećam - podvlači Milivojević.

Kako kažu, najveću krivicu za loš rezultat na izborima trebalo bi da snose stranke koje nisu ispoštovale Sporazum sa narodom o bojkotu izbora.

- Oni su prekršili taj dogovor, izašli na izbore i doživeli neuspeh. Zato bi svi morali da podnesu ostavke. Takođe, i lideri bojkot opozicije bi morali da odu ukoliko sada nakon izbora ne uspeju da animiraju građane koji zbog njih nisu glasali. Njihovi glasači očekuju sad nešto vidljivo, bilo kroz akcije, bilo kroz određene vidove građanske neposlušnosti - zaključuje Milivojević.

Dačića od ostavke sačuvali osvojeni mandati

Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je pre izbora da će se povući sa te funkcije ako koalicija sa Jedinstvenom Srbijom ne osvoji više glasova nego na prethodnim izborima za narodne poslanike. Ipak, nakon izbora, Dačić je istakao da nema razloga za ostavku jer je koalicija, bez obzira na manje glasova, osvojila više poslaničkih mandata nego 2016.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.