SVI DA STAVIMO PRST NA ČELO I DA SE ZAPITAMO ZAŠTO SU NAS ZGAZILI! Valentina iz 1 od 5 miliona o izbornom debaklu
Valentina Reković i Tea Vukadin, Foto: Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO.CO.RS

SVI DA STAVIMO PRST NA ČELO I DA SE ZAPITAMO ZAŠTO SU NAS ZGAZILI! Valentina iz 1 od 5 miliona o izbornom debaklu

- Kao što smo govorili i pre izbora, za Pokret "1 od 5 miliona" izbori sami po sebi nisu bili cilj, niti smo na cenzus gledali kao na sveti gral, objašnjava Valentina Reković

Objavljeno: 17:57h
Jelena Jovanović

Parlamentrani izbori koji su se održali prošle nedelje doneli su SNS-u ubedljivu pobedu, ali je mnogo više bilo gubitnika. Neki rezultati su bili očekivani, dok su drugi iznenadili i poziciju i opoziciju.

Naime, lista Srpske napredne stranke osvojila je 62,6 odsto glasova, koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije 10,9 odsto, dok je lista "Aleksandar Šapić - pobeda za Srbiju" osvojila 4,2 odsto glasova.

Najbliži prelasku cenzusa je Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS) sa 2,7 odsto glasova, Suverenisti Saše Radulovića osvojili su 2,6 odsto, pokret "Metla 2020" 2,4 odsto, a Srpska radikalna stranka 2,0 odsto glasova. Pokret Slobodnih građana dobio je poverenje 1,8 odsto birača, dok je za Zavetnike glasalo 1,6 odsto građana koji su izašli na izbore.

Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) i lista "Zdravo da pobedi" osvojili su po 1,0 odsto, pokret Levijatan 0,8, a grupa građana "1 od 5 miliona" 0,7 odsto glasova.

Valentina Reković iz Udurženja "1 od 5 miliona" kaže za Espreso.co.rs kako su održani izbori pokazali da je politički život u Srbiji mrtav.

- Narod je bojkotovao i opoziciju u bojkotu i opoziciju koja je učestvovala na izborima. Da je tako, potvrđuje i izlaznost koja nije dramatično niža no u prethodnim izbornim ciklusima, kao i procenti koje su dobile opozicione stranke i pokreti koji su izašli na izbore, uključujući i 1 od 5miliona. Ako jedan čovek može da ima vlast sa 25% podrške biračkog tela, onda svi treba da stavimo prst na čelo i da se zapitamo zašto je to tako, i koja ponuda je sledeća. Očigledno je da ono što poslednjih 9 godina kompletna opozicija nudi, nije dovoljno da pridobije poverenje naroda. Zato je neophodno da cela opozicija reformiše svoje redove. Za početak, bojkot. Čujemo sad uspeo, znači bojkot je bio cilj, a ne sredstvo. Nema koraka za dalje, osim izgleda nade da će EU da uskoči i reši stvar. A neće. Kao što smo govorili i pre izbora, za Pokret 1od5miliona izbori sami po sebi nisu bili cilj, niti smo na cenzus gledali kao na sveti gral, objašnjava Reković.

Kako kaže, njen sledeći cilj biće oživljavanje političkog života u Srbiji.

- Naš cilj je bio da kampanju iskoristimo da na nacionalnim frekvencijama građanima saopštimo istinu, koju im ovaj režim uskraćuje već 9 godina. Taj cilj smo dostigli, ali očigledno ne u dovoljnom obimu. Drugo, cilj koji smo takođe sebi postavili dolazi nakon izbora, a to je formiranje jednog novog fronta, građanskog fronta u borbi protiv ovakvog režima i sistema, s različitim grupama građana na lokalu, ali i svakim pojedincem koji ima kičmu i spreman je da se bori. Politički život je ubijen, moramo svi zajedno da ga oživimo. 1od5miliona ponosan je na kampanju koju je vodio, jer nismo, poput drugih, bacili milione na bilborde, brendirane autobuse, skupe TV spotove. Najveći trošak naše kampanje bile su autobuske karte za redovne međugradske linije, sa studentskim popustom. Napominjem i da smo tokom jučerašnjeg dana na aplikaciji FISI koju smo napravili za kontrolu izbornog procesa dobijali desetine prijava izbornih nepravilnosti od strane građana, s konkretnim dokazima. Ovi izbori su pokazali da je politički život u Srbiji mrtav, kaže na kraju Valentina Reković za naš portal.

Podsećamo, udruženje „1 od 5 miliona“ osvojilo je svega 0,6 odsto glasova na izborima koji su se održali prošle nedelje.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.