PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO DA ĆE SARAĐIVATI I S ONIMA KOJI NISU PREŠLI CENZUS: Ko bi to sve mogao da bude?
Izbori u Srbiji / Ilustracija, Foto: EPA Gregorz Momot, Beta, Ana Paunković, Printscreen

ZANIMLJIV SPISAK

PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO DA ĆE SARAĐIVATI I S ONIMA KOJI NISU PREŠLI CENZUS: Ko bi to sve mogao da bude?

Vućić je ponovio da o političkim protivnicima ni reč neće reći i da je tajna uspeha u planu i programu, u onome što radite i činite

Objavljeno:

Lider Srpske napredne stranke i ujedno predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare u izbornoj noći da je, prema njihovim podacima, na izbore izašlo nešto manje od 3.300.000 upisanih birača, a da je od toga za listu koju on predvodi glasalo više od dva miliona ljudi.

On je naveo da će nova Vlada Srbije biti formirana u ustavnom i zakonskom roku, a da će se sastojati od stranaka koje su prešle cenzus, kao i od onih koje nisu.

Predsednik Vučić
Predsednik Vučić foto: Zorana Jevtić

Vućić je ponovio da o političkim protivnicima ni reč neće reći i da je tajna uspeha u planu i programu, u onome što radite i činite.

- Važno je da pokažemo da nismo bahati u formiranju vlade, da ćemo uzimati ljude i sa drugih lista, da ćemo pokušati da napravimo vladu koja mora da donosi ključne odluke“, rekao je Vučić sinoć u stranci.

Budući da su naprednjaci naveli da će sarađivati i sa onima koji nisu prešli cenzus, navešćemo neke koji bi u narednom periodu mogli da dobiju ponudu za saradnju.

Primera radi, lider Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović nije prošao cenzus, ali bi mogao da dobije poziv na saradnju.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović foto: Printscreen N1

Liberalno demokratska stranka je pre ovih izbora imala četiri poslanika u Narodnoj skupštini republike Srbije. Konačno, pojavila se i informacija da je Jovanović u izbornoj noći svratio do SNS, gde je usnimljen s predsednikom Srbije.

Takođe, Ujedinjena demokratska Srbija na čijoj listi se našla i poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, mogla bi da bude jedan od kandidata za saradnju s naprednjacima.

Gordana Čomić
Gordana Čomićfoto: Beta/Miloš Miškov

Na društvenim mrežama je već počelo da se priča o tome, nakon izjave predsednika da će uzimati ljude i s drugih lista koje nisu prešle cenzus.

Upravo, na društvenoj mreži Tviter neko je već podelio Čomićkinu fotografiju, kao jednog od mogućih kandidata za buduću saradnju sa Srpskom naprednom strankom.

Ipak, Gordana Čomić u ekskluzivnom intervjuu za Espreso.co.rs najavila je povlačenje iz politike.

Budući da su pod koalicijom Ujedinjena demokratska Srbija koalicija oko Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođanski front, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum, s tog spiska nije isključeno učešće ni Nenada Čanka u eventualnoj postizbornoj koaliciji s naprednjacima.

Nenad Čanak
Nenad Čanak foto: Printskrin

LSV je u prethodnom sazivu Skupštine AP Vojvodine imala 9 poslanika.

Među UDS-ovcima ima još političara koji se možda nadaju nekakvom uhlebljenju posle izbora zahvaljujući milostinji Aleksandra Vučića. To je u prvom redu odnosi na Bojana Đurića, koji je već imao angažman u Privrednoj komori Srbije, te Marka Đurišića, koji se zarad učestvovanja na izborima pozdravio sa svojim najvernijim političkim saveznikom Borisom Tadićem, odnosno Nenada Konstantinovića.

Konačno, Srpska radikalna stranka je igubila podršku naroda na ovim izborima, posle čega je njen lider Vojislav Šešelj ufitiljio s izjavama. Osim kratke poruke da mu ne pada na pamet da se povuče iz politike, Šešelj nije dalje obrazlagao šta će sad i kako će.

Parovi i Zadruga su svakako uvek tu u rezervi, ali možda se i Vojvoda nada nečem u poltičkom smislu unosnijem? Vreme će pokazati.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešeljfoto: Printscreen/RTS

SRS je dobila nešto malo više od 2 odsto glasova, što je ispod praga od 3 procenta potrebnih za ulazak u Skupštinu.

Osim ovih navedenih kandidata, svakako da je lista podugačka onih koji nisu prešli cenzus, što govore i ovi podaci.

Podsetimo, ovo su rezultati koje je sinoć objavio Ipsos i Cesid:

SNS - 62,7 odsto

SPS -10,8

SPAS (Aleksandar Šapić) - 4,0

POKS (Monarhistički front) - 2,8

Suverenisti (Saša Radulović, Dosta je bilo) - 2,6

Metla 2020 (DSS) - 2,4

Savez vojvođanskih Mađara - 2,2

SRS - 2

PSG (Sergej Trifunović) - 1,8

Zavetnici - 1,6

Milan Stamatović - 1

UDS (Čanak, Čomić) - 1

Albanska demokratska alternativa - 1,0

Muamer Zukorlić - 0,9

Levijatan - 0,8

SDA Sandžaka (Sulejman Ugljanin) - 0,7

1 od 5 miliona - 0,7

Čedomir Jovanović - 0,3

Nek maske padnu - 0,3

Narodni blok (Velimir Velja Ilić) - 0,3

Ruska stranka - 0,2

Nevažeći listići - 4,1

Prema ovim rezultatima bi u parlament ušli SNS, SPS, Šapić, te manjinske liste: Savez vojvođanskih Mađara, Albanska demokratska alternativa, Zukorlić i Ugljanin.

Šta vi mislite o svemu ovom? Kome će Vučić dati drugu šansu?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.