POSVETILI SMO PO PESMU SVAKOJ OD LISTA NA IZBORIMA: Nasmejaćete se kad čujete kome smo šta namenili (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Dragan Kadic, EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC, Emilija Jovanovic, Printscreen

PEVAJ, SRBIJO

POSVETILI SMO PO PESMU SVAKOJ OD LISTA NA IZBORIMA: Nasmejaćete se kad čujete kome smo šta namenili (VIDEO)

Pišite nam vaše sugestije za plejlistu

Objavljeno: 23:11h

Prošli su i ti izbori 2020, i dobili smo novu Skupštinu Srbije i novu parlamentarnu većinu, kao i novi raspored snaga na lokalu. Uskoro će se znati i sastav nove vlade Srbije.

Izborno veče je bilo uzbudljivo, imamo velike pobednike, malo manje pobednike, a imamo i baš velike gubitnike.

Redakcija Espresa je napravila jednu zanimljivu plejlistu posle ovih izbora, sa koje smo svaku pesmu posvetili jednoj od 21 političke opcije koja je okušala sreću na glasanju.

Evo kako smo to zamislili:

1. Lista Aleksandar Vučić – Za našu decu je apsolutni pobednik ovih izbora. Osvojili su čak 189 poslaničkih mandata, a učiniće vam se da je i izbor pesme prirodan:

2. Lista Ivica Dačić – "Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma" je druga politička opcija po snazi u Srbiji i, reklo bi se, najizdržljivija. Imaju 32 poslanika. Dačić i SPS su najprilagodljiviji i najžilaviji politički proizvod u novijoj istorijji Srbije. Stalno su "tu negde", i izgleda da će tako i ostati. Zato za njih:

3. Aleksandar Šapić i njegov SPAS su sada treća po snazi politička opcija u državi. Bivši vaterpolista i aktuelni predsednik opštine Novi Beograd napravio je snažan pokret pred kojim je budućnost. Imaće 12 poslanika. Evo njihove pesme, budući da Šapić i SPAS definitivno žele sve, a ima i određenih vizuelnih poklapanja sa Fredijem Merkjurijem...

4. POKS i Monarhistički front, na čelu sa Žikom Gojkovićem, zamalo da uđu u parlament, a po snazi su 4. stranka u Srbiji. Za njih, prirodno:

5. Suverenisti Saše Radulovića (čitaj Dosta je bilo) nisu ušli u parlament, a tako su se nadali. Malo im je i falilo. Kao što 50 cent ima pesmu o tipu koji "kupuje" gledajući izloge, tako će i Suverenisti moći da gledaju Skupštinu na RTS 2...

6. Metla je još jedan pokret čiji rezultat može da se smatra razočaravajućim, s obzirom na nekadašnju snagu DSS i prirodnu ikliniranost naših glasača ka tradicionalno orijentisanim strankama. Nisu ušli u skupštinu, nije to ni katastrofa, ali mogu da slušaju ovo, moraju da veruju u uspeh:

7. Savez vojvođanskih Mađara je bio standardno uspešan na izborima. U skupštini će imati 9 poslanika, a mi im predlažemo ovu pesmu za ulazak u istu.

8. Jedan od najvećih gubitnika izbora je dr Vojislav Šešelj, i njegova Srpska radikalna stranka. Nisu ušli u parlament, a pitanje je šta će sada biti s njima. Ne postoji lak način da se opišu njihov rezultat na izborima i njihova budućnost. Možda pomogne gospodin Ice Cube:

9. Čovek koji je bio najzapaženiji tokom kampanje, ali i u mesecima koji su joj prethodili, čovek koji se nije libio pesničenja, psovki, uvreda i pretnji, ujedno je i čovek koji je najviše "pukao" na ovim izborima. Umesto četiri godine na budžetu, za PSG i Sergeja Trifunovića sada samo loš vajb. Evo nešto da ih malo digne:

10. Milica Đurđević Stamenkovski i njeni Zavetnici i Zavetnice nisu daleko dobacili na ovim izborima, a nije da se nisu trudili. Neće ih biti u Skupštini, a za njih smo odabrali ovo, možemo da zamislimo da se ovako sad osećaju:

11. Ujedinjena demokratska Srbije, u kojoj je bilo mnogo poznatih opozicionih faca, prošla je na izborima ko bosa po trnju. Otud i ovaj muzički izbor, život je težak ponekad:

12. Akademik Muamer Zukorlić i njegova Stranka pravde i pomirenja, u koaliciji sa Demokratskom partijom Makedonaca, ušla je u parlament kao manjinska lista. Pretpostavljamo da je bivši muftija dobio ono što je očekivao, pa mu evo da proslavi:

13. Milan Stamatović je uspeo da zadrži vlast na svom Zlatiboru, što mu je bilo najvažnije, a nije se proslavio na državnom nivou. Evo Milane, uživaj.

14. Albanci, ujedinjeni pod nazivom "Ujedinjena demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", su se zaista ujedinili, i postigli su uspeh na izborima - imaće dva poslanika, možda i tri. Nije laž da je ovo uspeh:

15. Pokret Levijatan - Živim za Srbiju su verovatno očekivali da će njihova "priča" zasnovana na borbi za prava životinja, pomešana sa prilično negativnim stavovima o vakcinama i migrantima, doneti bolji rezultat, ali Srbija je rekla da je takve stvari ne interesuju. Zbog toga, obratite pa\nju na reči:

16. Pokret 1 od 5 miliona gajio je velike ambicije na ovim izborima. Devojke (i pokoji momak) su se baš trudili, ali birači su rekli "NE". Sad imaju 4 godine da diplomiraju i... odrastu:

17. SDA Sandžaka na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom ulazi u skupštinu, imaće 2 poslanika. Sve isto kao pre 30 godina. Suljo ima volju za preživljavanjem i oko tigra:

18. Verovatno najveći gubitnik ovih izbora je Čedomir Jovanović, koji je oko sebe okupio valjda sve nacionalne manjine koje postoje u ponudi za okupljanje. Ali, avaj, 0,3% glasova i debakl. Čedo:

19. Bivši premijer Srbije Zoran Živković je, što se kaže u Nišu, "rsno" na ovim izborima. Uzeo je 0,3% glasova, i valjda je sad shvatio da nije popularan koliko misli da jeste. Zato:

20. Još jedan gubitnik izbora je Velimir Ilić, koji je uzeo još manje glasova od Čede i Zoketa. Veljo...

21. Na kraju, čovek sa najmanje glasova na ovim izborima zove se Slobodan Nikolić, i na čelu je "Ruske stranke". Slobo, odvrni i uživaj:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.