PRE NEGO ŠTO DANAS KRENETE NA GLASANJE, 1 STVAR OBAVEZNO MORATE DA ZNATE: Vrlo je važno
Foto: Filip Plavčić

SAOPŠTENJE

PRE NEGO ŠTO DANAS KRENETE NA GLASANJE, 1 STVAR OBAVEZNO MORATE DA ZNATE: Vrlo je važno

Prostorije u kojima se glasa biće provetravane

Objavljeno:

Republička izborna komisija izdala je preporuke o ponašanju građana na biračkim mestima tokom izbornog dana, a sve u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Kada je reč o merama zaštite koje će se sprovoditi, biće primenjene opšte mere kao što je nošenje zaštitnih maski i rukavica, kako članova biračkog odbora tako i građana koji budu došli na glasanje.

- Na biračko mesto može da uđe samo onoliko birača koliko ima mesta na kojima se nalaze paravani za glasanje. Kada uđete, prilikom utvrđivanja identiteta, potrebno je da na kratko svučete masku s lica, vodeći računa da ne dodirujete lice. Pošto utvrde identitet, članovi komisije će vam dati glasački listić, a po obavljenom glasanju, poželjno je dezinfikovati ruke. Nakon toga, napustite biračko mesto, bez zadržavanja - navodi se u preporuci Republičke izborne komisije.

Osim ovih, preporuka je i da se na biračkom mestu održava razdaljina od najmanje jednog metra, kao i izbegavanje pozdravljanja rukovanjem i drugih fizičkih kontakata.

Kada je reč o članovima biračkih odbora, oni će nositi zaštitnu opremu uz poštovanje svih mera. Prostorije u kojima se glasa biće provetravane.

Na biračkom mestu se očekuje pristojnost, kratko zadržavanje i poštovanje reda. Ovo su neke od preporuka: ne zadržavajte se ako niste uključeni u sprovođenje izbora, ne koristite mobilne telefone, fotoaparate i kamere i ne narušavajte red na biračkom mestu jer to može dovesti do prekidanja glasanja. Preporučeno je da nosite maske i rukavice.

Podsetimo, u Srbiji se danas održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, a svoje biračko pravo građani mogu da iskoriste od 7 h, od kad su sva birališta otovrena, do 20 h.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.