ĐORĐO ŽUJOVIĆ: Izlazimo na izbore uprkos, a ne zbog izbornih uslova
ilustracija, Foto: Filip Plavčić

evo zašto izlaze na izbore

ĐORĐO ŽUJOVIĆ: Izlazimo na izbore uprkos, a ne zbog izbornih uslova

"Mi sami moramo da počnemo da razgovaramo", napominje Žujović

Objavljeno:

Član Liberalno demokratske partije Đorđo Žujović kaže da LDP na izbore 21. juna izlazi uprkos, a ne zbog izbornih uslova.

Smatra da je vreme da nakon izbornog procesa počne i proces pomirenja za koji, kaže, nisu potrebni formalni dijalozi niti evroparlamentarci "na ekskurziji po Srbiji".

"Mi sami moramo da počnemo da razgovaramo", napominje Žujović.

Kako je saopštila LDP, Žujović smatra da je dijalog u Srbiji nemoguć i navodi da nije problem razgovarati ni u skupštini, a ni van nje, ali da je očigledno da su neke teme zabranjene.

Naveo je da LDP o nekim temama govori već 15 godina i da je dve nedelje LDP tema na svim naslovnim stranama tabloida kad govori isto što i uvek.

"Zašto je to tako? Odgovor na to pitanje je i odgovor na to zašto dijalog nije moguć. Zato što pričamo o 12. martu, o zločinačkom udruženju, o tome da nije istražena politička pozadina ubistva Zorana Đinđića", naveo je Žujović.

Smatra da Srbija ne može napred bez odgovara na pitanja koja LDP postavlja, "bez odgovora na pitanje ko je taj ko je rekao da se Đinđić ubije".

O odnosima sa susednim državama, Žujović navodi da Srbija mora da prekine „tutorstvo“ nad ljudima srpske nacionalnosti u regionu.

Smatra da je vlast u Srbiji imala isti odnos prema susedima i u vreme Vojislava Koštunice, Borisa Tadića i Aleksandra Vučića.

"Taj odnos je pogrešan. Ne shvatamo da su susedne države nezavisne i da štite sopstvene, a ne naše interese", kaže Žujović.

Navodi da treba omogućiti Srbima u regionu da se integrišu u društva u kojima žive, da ih ne delimo na podobne i nepodobne Srbe i da im ne otežavamo položaj mešanjem u, kako kaže, unutarpolitička pitanja susednih zemalja.

Napominje da je jedno pomoć sprskom narodu u regionu, koja se podrazumeva, a nešto sasvim drugo uplitanje u njihov politički život.

"Moramo da prihvatimo da su to nezavisne države i da počnemo da poštujemo jedni druge", zaključuje Žujović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.