VANREDNO STANJE ODLAŽE IZBORE U SRBIJI? Evo šta o tome kaže Dejan Đurđević
Izbori, Foto: Filip Plavčić

moraće tako

VANREDNO STANJE ODLAŽE IZBORE U SRBIJI? Evo šta o tome kaže Dejan Đurđević

- Uvođenje vanrednog stanja i prekidanje izbornog procesa je jedna od mogućih mera koja bi mogla biti doneta u okviru aktivnosti za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 

Objavljeno: 15.03.2020. 15:51h

Dejan Đurđević, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo objasnio je za Informer kako ce izgledati izborni proces u slučaju proglašavanja vanrednog stanja.

On kaže da će u tom slučaju, sve izborne radnje biti prekinute i praktičnono zamrznute, a da će se sa istima nastaviti po okončanju vanrednog stanja. To praktično znači sa će skupljanje potpisa, rokovi za predaju lista, ali i samo održavanje izbora pomeriti za onoliko koliko bude trajalo vanredno stanje.

- Uvođenje vanrednog stanja i prekidanje izbornog procesa je jedna od mogućih mera koja bi mogla biti doneta u okviru aktivnosti za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19. Da li će takva mera biti doneta i koliko će prekid izbornog postupka trajati (dve, tri ili četiri nedelje) odlučiće se na osnovu procene medicinske struke - kaže Đurđević za Informer.

Prekid izbornog postupka, ističe Đurđević, znači izborne radnje privremeno prestaju da se sprovode dok ne prestane razlog prekida.

- Kada razlog prekida prestane, izborni proces nastavlja da teče tamo gde je stao. U tom slučaju datum održavanja glasanja bi se pomerio onoliko koliko je trajao prekid izbornog postupka. Na primer, ako medicinska struka proceni da treba uvesti vanredno stanje na dve nedelje, glasanje bi se održalo 10. maja, a ako bi procena bila da je potrebno da vanredno stanje traje četiri nedelje, onda bi se glasanje održalo 24. maja - objašnjava Đurđević i dodaje:

- Svi ostali rokovi za vršenje izbornih radnji takođe bi se produžili za vreme koliko bi trajalo vanredno stanje. Na primer, ako bi vanredno stanje trajalo četiri nedelje, rok za predaju izbornih lista ne bi bio 10. april, već 08. maj.

Bonus video:

(Espreso.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media