OLENIK: Scena podeljena na nacionaliste, građani znaju da je Kosovo nezavisno
Aleksandar Olenik optužio je i srpsku vlast i opoziciju, Foto: Beta

izneo stav

OLENIK: Scena podeljena na nacionaliste, građani znaju da je Kosovo nezavisno

Poslednjih meseci putujem po Srbiji, razgovaram sa građanima, i verujete mi da svi oni veoma dobro znaju da je Kosovo nezavisno, da je Srbija 1999. izgubila rat i tamo počinila velike zločine

Objavljeno:

Jedan od lidera koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) i predsednik Gradjanskog demokratskog fronta Aleksandar Olenik optužio je sve na političkoj sceni za "nacionalističko ludilo".

"Naša obaveza je da se suprotstavimo toj vrsti autoritarizma, ali i nacionalističkom ludilu vlasti, još i više opozicionog Saveza za Srbiju (SzS), kao i ultradesničarskim organizacijama koje mogu da nakon 26. aprila dobiju poslanike u parlamentu. Ako se to dogodi, Srbija će zaista postati opasno društvo", rekao je Olenik u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Dodao je da UDS etiketira i vlast i opozicija oko SzS-a, s ciljem da se uskrati demokratsko mišljenje, da se gradjanskoj i proevropskoj opciji onemogući povratak u politički život Srbije.

"Najzad, namera tih koji nas etiketiraju je da politička scena Srbije ostane podeljena na nacionaliste, na umerenu desnicu i ultradesnicu", ocenio je Olenik i poručio da je UDS - treći put.

Prema njegovim rečima, bojkotujući izbore, nacionalistička opozicija pokušava da onemogući da se u Skupštini Srbije donese legitimna odluka o prihvatanju pravno obavezujućeg sporazuma Srbije i Kosova.

"Ako sporazum o Kosovu dodje pred poslanike novog saziva republičke Skupštine, Ujedinjena demokratska Srbija podržaće i taj dogovor i Aleksandra Vučića", naveo je Olenik.

Dodao je da je, od 1999. godine i momenta kada su srpska vojska i policija izgubile suludi rat koji je započela Srbija Slobodana Miloševića, Kosovo faktički nezavisno.

"Jedini način da se to pitanje reši u korist gradjana i Srbije i Kosova je sporazum, koji u ovom momentu može a i ne mora da podrazumeva formalno priznavanje kosovske nezavisnosti od strane zvaničnog Beograda. Dogovor je način da Srbija prestane da bude izvor nestabilnosti regiona; istovremeno, srpsko društvo mora da shvati da nema ni političkog ni ekonomskog napretka bez hrabrog presecanja kosovskog čvora", poručio je Olenik.

foto: Beta

Prema njegovim rečima, srpski političari na vlasti uporno ignorišu činjenicu da na Kosovu žive gradjani o čijim se interesima mora voditi računa pa su centralna tema i dalje teritorija, a ne ljudi.

"Poslednjih meseci putujem po Srbiji, razgovaram sa građanima, i verujete mi da svi oni veoma dobro znaju da je Kosovo nezavisno, da je Srbija 1999. izgubila rat i tamo počinila velike zločine, a da se malo ko usudjuje da to javno kaže", rekao je Olenik.

Dodao je da se UDS zalaže za raskid ili "barem za temeljnu reviziju" ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije ruskim partnerima, za koji je rekao da je "višestruko štetan", a o čemu ne govori ni vlast, ali ni nacionalistička opozicija.

Ocenio je da ni vlast ni nacionalistička opozicija u Srbiji nikada suštinski nisu prihvatile nezavisnost Grne Gore.

"Ti krugovi crnogorsku državnu samostalnost shvataju kao privremeno stanje, kao grešku. Zakon o slobodi veroispovijesti je samo povod za demonstracije, za buku i bes koje gledamo poslednjih meseci. Stvarni razlog je suštinsko neprihvatanje, negiranje i nepriznavanje crnogorske države i crnogorskog identiteta", rekao je Olenik i ocenio da je reč o istoj matrici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.