KOMUNISTI IZLAZE NA IZBORE: Pogledajte šta piše u saopštenju NKPJ i SKOJ-a!
Izlaze na izbore, Foto: Youtube printscreen, Ilustracija

Saopštenje za javnost

KOMUNISTI IZLAZE NA IZBORE: Pogledajte šta piše u saopštenju NKPJ i SKOJ-a!

NKPJ i SKOJ pozivaju sve istinske progresivne snage na stvaranje izbornog „Ujedinjenog fronta“

Objavljeno: 09:05h

Partije NKPJ i SKOJ odlučile su da izađu na ovogodišnje parlamentarne i lokalne izbore. Njihovo saopštenje vam prenosimo u celosti:

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) obaveštavaju javnost da su doneli odluku da nastupe na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, raspisanim za 26. april.

NKPJ i SKOJ pozivaju sve istinske progresivne snage na stvaranje izbornog „Ujedinjenog fronta“ koji će se boriti za zaštitu interesa radnog naroda i svih drugih obespravljenih slojeva u eksploatatorskom kapitalističkom društvu. NKPJ i SKOJ će na izbore izaći samostalno.

NKPJ i SKOJ ističu da je smanjenje cenzusa na tri odsto lažni „ustupak“ i šarena laža buržoaskih vlasti. Smanjenje cenzusa nema apsolutno nikakav značaj i predstavlja skretanje pažnje sa glavnog problema u uslovima diskriminacije koja se sprovodi prema autentičnim predstavnicima radnog naroda, komunistima, kroz restriktivni i antidemokratski izborni zakon i zakon o registraciji političkih partija.

Shodno tome NKPJ i SKOJ traže momentalno ukidanje nepravednog Zakona o izborima i Zakona o političkim partijama. Osnovna izmena Zakona o izborima mora biti ukidanje mogućnosti da se na izborima nadmeću samo partije koje imaju podršku krupnog kapitala na taj način što bi se ukinulo plaćanje potpisa za podršku izbornoj listi (za koju je potrebno izdvojiti čak 5.000 evra ne računajući druge troškove). Takođe je potrebno Srbiju podeliti na više izbornih jedinica i ograničiti broj potpisa za podršku izbornoj listi na 1.000 u svakoj. Notari nemaju šta da traže u izbornom procesu a tu antinarodnu instituciju bi trebalo ukinuti. Takođe, nužno je izmeniti Zakon o političkim partijama kroz ukidanje obaveze plaćanja potpisa osnivača prilikom registracije i smanjiti broj potpisa za registraciju sa 10.000 na 500. Samo ukidanjem ova dva zakona predstavnici radnog naroda mog ravnopravno da trče trku sa partijama koje zastupaju interese krupnog kapitala.

NKPJ i SKOJ pozivaju radni narod da ignoriše poziv dela buržoaske opozicije da se izbori bojkotuju. Bojkotom izbora određene političke poene mogu da dobiju samo stranke koje štite interese dela krupnog kapitala a nikako ljudi koji žive od svoga rada.

Stoga, NKPJ i SKOJ pozivaju radnike, seljake, studente, penzionere, omladinu, nezaposlene, Jugoslovene i poštenu inteligenciju da ih na izborima 26.aprila podrže na svim nivoima!

Živela borba radnog naroda Srbije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Socijalizam jedini izlaz!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije,

Beograd,

05.04.2020.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.