SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA PREDLOŽIO: Manjinama na cenzus od 3 odsto dati još 35% na osvojene glasove!
Promene u zakonu o izboru nardnih poslanika, Foto: Nebojša Mandić

ŠUŠKA SE

SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA PREDLOŽIO: Manjinama na cenzus od 3 odsto dati još 35% na osvojene glasove!

- Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali

Objavljeno:

Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara podnela je amandman na član 1. predloga zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, i zatražila od Narodne skupštine Srbije da se strankama nacionalnih manjina prilikom raspodele mandata po D'Ontovom sistemu povećaju glasovi za 35 odsto.

- Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto - navodi se u amandmanu.

Kako je ova poslanička grupa, koju potpisuju poslanici Balint Pastor, Elvira Kovač, Arpad Fremont i Zoltan Pek, navela u obrazloženju, ovo predloženo rešenje "obezbeđuje adekvatniju zastupljenost političkih predstavnika nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini, što predstavlja i dodatnu afirmaciju ustavnog pravila iz člana 100. stav 2. Ustava Republike Srbije, prema kome se u Narodnoj skupštini obezbeđuje ravnopravnost i zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Direktno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.