PUTIN USKORO UVODI SVOJ INTERNET: Rusi neće imati pristup svetskoj mreži! Da li je ovo NAJGORA CENZURA DO SADA?
Protesti protiv cenzure u Moskvi, Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

RU NET

PUTIN USKORO UVODI SVOJ INTERNET: Rusi neće imati pristup svetskoj mreži! Da li je ovo NAJGORA CENZURA DO SADA?

Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo

Objavljeno:

Ruska vlada se priprema da ponovno testira sopstvenu verziju interneta, izolovanu od drugih mreža i nacija, čije bi testiranje trebalo da počne u novembru, tvrde ruski mediji.

Rusija, naime, kako je sinoć preneo B92, želi da se zaštiti od sajber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih sistema, koji omogućava Rusima da funkcionišu online i bez pristupa World Wide Webu.

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi da izoluje svoje građane od sveta oko sebe i njegovih uticaja.

Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo.

Prema informacijama portala D-Rušia, testiranje izolovanosti mreže počeće posle 1. novembra i ponavljaće se najmanje jedanput godišnje.

Veruje se da ruska vlada na zavisnost od IT sektora sa Zapada gleda kao na sopstvenu slabost, koju druge nacije mogu da iskoriste protiv Rusije.

Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva RuNet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama.

Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram i aplikacija Zello.

Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Rusija zaista želi da izmeni svoje sisteme kako bi internet unutar Rusije mogao da se "isključi" sa globalnog interneta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.