PUTOVALA DO NAS MILION GODINA: Odakle dolazi KOMETA koja je drugi međuzvezdani objekat u našem Sunčevom sistemu?
Borisov kometa, Foto: EPA/GEMINI OBSERVATORY

astronomija

PUTOVALA DO NAS MILION GODINA: Odakle dolazi KOMETA koja je drugi međuzvezdani objekat u našem Sunčevom sistemu?

Međuzvezdanog posetioca prvi je identifikovao amaterski astronom sa sedištem u Krimu Genadi Borisov, koji je 30. avgusta primetio kometu koristeći teleskop

Objavljeno:

Drugi poznati međuzvezdani objekat koji je posetio naš Sunčev sistem - kometa 2I / Borisov - došla je iz sistema dve zvezde "bliznakinje , udaljenog 13 svetlosnih godina, otkrili su stručnjaci.

Međuzvezdanog posetioca prvi je identifikovao amaterski astronom sa sedištem u Krimu Genadi Borisov, koji je 30. avgusta primetio kometu koristeći teleskop.

Najbliži će prolazak Suncu kometa postići 8. decembra 2019. godine - ali neće se približiti nijednoj planeti Sunčevog sistema.

Astronom Pjotr Dibzinski sa Univerziteta Adam Mickievic u Poznanju, u Poljskoj, i njegove kolege ekstrapolirali su kurs koji je 2I / Borisov verovatno imala pre nego što je stigla u naš solarni sistem.

Njena projektovana putanja prolazi kroz binarni sistem zvezda crvenih patuljaka, koji naučnici nazivaju Kruger 60, koji se nalazi 13,15 svetlosnih godina daleko od Zemlje.

U jednom trenutku, 2I / Borisov je bila u orbiti oko blizanačkih zvezda Krugera 60, slično poput kometa u orbiti oko Sunca u našem sistemu - sve dok uticaj gravitacije druge planete nije ovu kometu "lansirao" u međuzvezdani prostor.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.