INDIJSKA SVEMIRSKA LETELICA UŠLA U ORBITU MESECA: Sada joj predstoji NAJTEŽI DEO - naučnici imaju ovaj cilj
Čandrajan 2 je lansirana 22.jula, Foto: EPA/ISRO

čandrajan 2

INDIJSKA SVEMIRSKA LETELICA UŠLA U ORBITU MESECA: Sada joj predstoji NAJTEŽI DEO - naučnici imaju ovaj cilj

Indija se nada da će misija od 145 miliona dolara biti prva koja će slejeti na Mesečev južni pol

Objavljeno:

Drugi indijski lunarni modul započeo je da orbitira oko Meseca, skoro mesec dana nakon što je lansiran, potvrdili su zvaničnici.

Manevar za ubacivanje modula u lunarnu orbitu završen je u utorak u 09:02 po lokalnom vremenu.

Čandrajan-2 lansiran je sa svemirske stanice Sriharikota 22. jula, nedelju dana nakon što je zakazano lansiranje zaustavljeno zbog tehničkog kvara.

Indija se nada da će misija od 145 miliona dolara biti prva koja će slejeti na Mesečev južni pol. Prošlog meseca lansiranje predstavljalo je početak putovanja dugig 384.000 km. Naučnici se nadaju da će se letelica spustiti na Mesec 6. ili 7. septembra kako je planirano.

Prva indijska lunarna misija, Čandrajan-1, lansirana je 2008. godine, ali nije sletila na površinu Meseca. Međutim, izvršila je prvu pretragu vode na Mesecu pomoću radara.

Čandrajan-2 (Mesečevo vozilo 2) pokušaće da sleti u blizini malo istraženog južnog pola Meseca. Misija će se usredsrediti na mesečevu površinu, između ostalog tražeći vodu i minerale i mereći mesečne potrese.

U ovoj misiji Indija je koristila svoju najmoćniju raketu, geosinhrono vozilo za lansiranje satelita (GSLV Mk-III). Težila je 640 tona i visoka 44 metra, bila je visoka kao 14-spratna zgrada.

Putovanje duže od šest nedelja je mnogo duže nego putovanje od četiri dana kada je misija Apollo 11 pre 50 godina prvi put sletila na Mesečevu površinu. Da bi uštedela gorivo, indijska svemirska agencija je izabrala kružnu rutu kako bi iskoristila gravitaciju Zemlje, što će pomoći da se satelit usmeri u pravcu Meseca.

Indija nema raketu dovoljno snažnu da pošalje Čandrajan-2 na direktan put. Za poređenje, raketa Saturn V koju koristi program Apolo ostaje najveća i najsnažnija raketa ikada napravljena.

- Biće 15 zastrašujućih minuta za naučnike nakon što se letelice lansirana i bude bačena prema južnom polu Meseca - rekao je šef Isro K Sivan pre prvog pokušaja lansiranja.

Objasnio je da oni koji su do tada upravljali svemirskim brodom neće imati ulogu u tim ključnim trenucima. Dakle, stvarno sletanje bi se desilo samo ako bi svi sistemi radili kako treba. U suprotnom, modul može da se sruši na površinu Meseca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.