NA MESECU IMA ŽIVOTA, NEVEROVATNO OTKRIĆE: Najluđe je kako je tamo dospeo!
Vodeni medved, Foto: Profimedia

berešet

NA MESECU IMA ŽIVOTA, NEVEROVATNO OTKRIĆE: Najluđe je kako je tamo dospeo!

To nije zbog toga što smo otkrili tragove vanzemaljskog života, već zbog toga što smo, čini se, na naš prirodni satelit preneli jednu neobičnu vrstu zanimljivog izgleda

Objavljeno:

Verovatnoća da postoji život na Mesecu povećala se u poslednjih nekoliko meseci.

Međutim, to nije zbog toga što smo otkrili tragove vanzemaljskog života, već zbog toga što smo, čini se, na naš prirodni satelit preneli jednu neobičnu vrstu zanimljivog izgleda – vodene medvede.

Vodeni medvedi su na Mesec stigli izraelskom letelicom Berešet koja se u aprilu srušila na njega prilikom neuspešnog spuštanja.

Letelica je nazvana "Berešet", što su na hebrejskom prve reči u Bibliji: "U početku...", a prevozila je biološki teret: nekoliko hiljada vodenih medveda, najotpornijih životinja na Zemlji, piše The Guardian.

Američko udruženje Arch Mission koja je pri toj misiji sarađivalo s izraelskom privatnom kompanijom SpaceIL, glavnim pokroviteljem projekta Berešet, smatra kako su ti organizmi možda preživeli neuspešno spuštanje.

- Postoji mogućnost da je naš teret preživeo sudar - rekao je preduzetnik Nova Spivack, osnivač tog udruženja.

Naime, vodeni medvedi (Tardigrada) očaravaju naučnike još od 18. vekakada ih je otkrio nemački zoolog i pastor Johan August Ephrajm Goeze. Samo nekoliko milimetara dugačka bića, izgledaju kao vesela osmeronožna debela stvorenja s izrazito upečatljivim licem.

Međutim, među naučnom zajednicom nisu poznati zbog svog izgleda. Ta bića se smatraju najotpornijima na Zemlji. Pronađena su na planinskim vrhovima, u pustinjama, a vrebaju i u jezerima koja se nalaze ispod glečera na Antarktiku. Naučnici smatraju da te životinje mogu da prežive boravak u tekućem helijumu koji ima temperaturu od -271°C, ali i užarene temperature od 149°C.

Naime, vodeni medvedi imaju sposobnost obamrlosti pa pri lošim vremenskim uslovima izbace svu tečnost iz svojih tela, osuše se i u takvom stanju čekaju bolje životne uslove. Dok su u toj obamrloj fazi, mogu da prežive i snažna zračenja kao i vakuum svemirskog putovanja

Imaju četiri para kratkih nožica koje završavaju malenim kandžicama. Hrane se biljem, ali i drugim malim životinjicama.

Astrobiolog Lukas Kaczmarek sa univerziteta Adam Mickiewicz u Poznanju smatra kako su ove životinjice mogle preživeti neuspešno sletanje na Mesec.

- Vodeni medvedi mogu da prežive izuzetno visok pritisak, tako da ova nezgoda nije ništa za njih. Mogli bi na Mesecu da prežive godinama - rekao je Kaczmarek .

Naime, dehidrirani vodeni medvedi mogu ponovno da ožive ako ih se nakon nekoliko godina neaktivnog stanja uroni ponovno u vodu. Kada se rehidriraju, ove životinje ponovo postaju aktivne te se hrane i razmnožavaju kao i pre neaktivnog stanja.

Međutim, smatra Kaczmarek, mala je šansa da će oni ponovno oživeti na Mjesecu.

- Vodeni medvedi ne mogu da kolonizuju Mesec jer on nema atmosfere i nema tekuće vode. Ali mogli bismo ih ponovno vratiti na Zemlju i dati im vode. Tada bi trebalo da uskrsnu- objasnio je astrobiolog.

Vodeni medvedi nisu jedina bića koja su nastanjivala naš prirodni satelit. Opet, ne pričamo o vanzemaljcima, već o prvim biljkama sa Zemlje koje su proklijale na Mesecu.

Naime, semenke pamuka koje je kineska misija Čang'e-4 ponela na Mesec u decembru 2018. proklijale su u aluminijskom frižideru mini staklenika koji je Kinu koštao 10 miliona juana (oko 1,25 miliona evra). No vrlo brzo nakon toga je na takozvanoj tamnoj strani Meseca pala noć i temperature su postale preniske za malene biljke.

Eksperiment s biljkama se provodio kako bi se potvrdilo da bi astronauti u budućnosti mogli u svemiru koristiti hranu iz vlastitog uzgoja, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovno opskrbili namirnicama.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.