SLOVENIJA UVODI POREZ NA KRIPTOVALUTE! Presekli nakon što je jedna osoba zaradila BOGATSTVO koje nije prijavila!
Kriptovalute postaju sve korišćenije, Foto: EPA/JUSTIN LANE

nova odluka

SLOVENIJA UVODI POREZ NA KRIPTOVALUTE! Presekli nakon što je jedna osoba zaradila BOGATSTVO koje nije prijavila!

Rudarenje kriptovaluta je prema standardnoj klasifikaciji jedna od delatnosti obrade podataka i srodnih delatnost

Objavljeno: 30.07.2019. 10:44h

Finansijska uprava Slovenije (Furs) upozorila je da rudarenje kriptovaluta i trgovina predstavljaju aktivnosti koje moraju biti propisno registrovane i oporezovane.

U poslednjem velikom slučaju jednu osobu su oporezovali zbog rudarenja za 100 hiljada evra.

U kontroli je utvrđeno da je fizičko lice rudarilo virtuelne valute, a prilivi su predstavljali dohodak od obavljanja delatnosti, jer ih je ta osoba ostvarila redovnim i stalnim trgovanjem, a pritom ta aktivnost nije registrovana.

- Pronalaženje rada na crno rezultiralo je činjenicom da je fizičko lice podnelo samoprijavu na temelju koje je uplatilo gotovo 100.000 evra poreza na dohodak od poslovnih aktivnosti - objasnila je Uprava za finansije, izvestio je RTV Slovenije.

Koliko ljudi u Sloveniji se bavi trgovinom kriptovalutama ili rudarenjem nije poznato. Rudarenje kriptovaluta je prema standardnoj klasifikaciji jedna od delatnosti obrade podataka i srodnih delatnosti, a trgovina kriptovalutama svrstana je među ostale neklasifikovane prateće poslovne aktivnosti.

Furs, u kontekstu nadzornih postupaka nad fizičkim licima koje rudare ili trguju virtuelnim valutama, dobija razne informacije, uključujući međunarodnu razmenu informacija između poreskih uprava i od subjekata koji imaju informacije koje su relevantne za obračun dohotka na temelju naslova virtuelne valute, dodali su.

Osoba koja ne obavlja delatnost, u načelu, ne plaća kapitalnu dobit od prodaje virtuelnih valuta. Ako pojedinac obavlja delatnost, mora da plati porez kao i svaki drugi trgovac ili društvo, zavisno o obliku poslovanja koji koristi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/bankar.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media