NAUČNICI TRI GODINE PROUČAVALI SIGNALE IZ SVEMIRA: Njihova otkrića su ZAPANJUJUĆA - ovo su saznali o VANZEMALJCIMA
Teleskop u Meksiku, Foto: AP

BREAKTHROUGH LISTEN

NAUČNICI TRI GODINE PROUČAVALI SIGNALE IZ SVEMIRA: Njihova otkrića su ZAPANJUJUĆA - ovo su saznali o VANZEMALJCIMA

Nakon detaljnih (kažu najopsežnijih istraživanja do sada) skeniranja nebeskog svoda u potrazi za inteligentnim životom, naučnici su došli do zaključka...

Objavljeno:

Svi vi koji verujete u postojanje neke napredne civilizacije u nebeskim visinama, duboko udahnite, jer ovo što ćete pročitati u nastavku moglo b jako da vas rastuži.

Nakon detaljnih (kažu najopsežnijih istraživanja do sada) skeniranja nebeskog svoda u potrazi za inteligentnim životom, naučnici nisu otkrili ništa, tj. nisu pronašli nikakav znak ni zvuk neke vanzemaljske vrste.

Istraživači su koristili zemaljske teleskope kako bi 'prisluškivali' 1327 zvezda udaljenih 160 svetlosnih godina od Zemlje. Tokom tri godine posmatranja nisu pronašli dokaze o signalima koji su mogli doći od neke vanzemaljske civilizacije. Jedini signali koje je pronašao teleskop Green Bank u Zapadnoj Virdžiniji i Parkes teleskop u Australiji imaju zemaljske korine, dolaze od mobilnih telefona i drugih zemaljskih tehnologija koje pružaju obilje buke i više signala koji dolaze iz satelita, piše The Guardian.

- Jako je tiho gore - rekao je Deni Prajs, astronom sa Univerziteta u Berkliju i član projekta Breakthrough Listen, kojem je cilj da skeniraju milion obližnjih zvezda, Mlečni put, i 100 susednih galaksija u potrazi za radio i optičkim signalima.

- Nismo pronašli ništa u podacima, no ja ne odustajem i ne gubim nadu. Imamo još puno zvezda koje treba da pregledamo i niz pristupa koje bi mogli primeniti - rekao je.

Nadaju se kako će primetiti "technosignatures", koje bi im mogle otkriti postojanje vanzemaljskih civilizacija. Ovi snažni elektromagnetski signali razlikuju se od različitih signala prirodnog zračenja koje stalno prolaze galaksijom. Za razliku od širokih eksplozija koje dolaze iz zvizda i ostalih kosmičkih objekata, snažne i uske "technosignatures" mogle bi nastati i vanzemaljskom komunikacijom ili nekim pogonskim sistemom, kažu naučnici.

Tokom trogodišnjeg proučavanja astronomi su skenirali milijarde radio kanala i filtrirali bilo koji signal za koji im se čini da je stigao iz prirode ili neke opreme sa Zemlje. Na taj su način odbacili milione signala i ostala im je samo šačica, onoga što su nazvali "događaja".

Nakon pobližeg proučavanja i to je ispalo, kako su otkrili, nešto što se može lako objasniti.

- U tim podacima možda postoji neki podatak kojeg ovaj put nismo detektovali, kojeg smo možda slučajno propustili, a sada nam drugi mogu pomoći i videti je li nam nešto promaklo - rekao je Prajs.

Njihovo istraživanje javno je objavljeno. Astronomi će puno više želeti da istraže Tigardenovu zvezdu, udaljenu oko 12,6 svetlosnih godina, jednu od Suncu najbližih zvezda. U jednoj drugoj studiji međunarodni tim istraživača izvestio je o otkriću dvaju planeta nalik Zemlji, koji se nalaze o orbiti oko zvezde, koja svetli upola manje od Sunca. Čini se kako su obe planete stenovite, i u živoj zoni, što znači da je površina najverovatnije dovoljno topla za vodu.

Astronomi nisu planete direktno videli no o njihovom postojanju zaključuju prema tragovima gibanja koje ostavljaju na tu zvezdu. Unutrašnje i spoljne planete kruže oko zvezde po pet i 11 dana, i povezane su, tj. poput meseca, stalno pokazuju jedno lice zvezdi. Matijas Zehmajster, iz Instituta za astrofiziku univerziteta u Gotingenu, rekao je da unutarašnja planeta ima prosečnu temperaturu od oko 20 stepeni, što je čini potencijalno mogućom za život.

- Mogla bi biti pogodna za život ako ima atmosferu - rekao je.

Njihov je rad objavljen u časopisu Astronomy and Astrophysics. Blizina Tigardenove zvezde, 24 najbliže zvezde suncu, čini je glavnim kandidatom za proučavanje što će raditi novom generacijom teleskopa, kao što je NASA-in naslednik Hubblea, svemirski teleskop James Webb koji će biti lansiran 2021. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.