JAVNO SU OBJAVLJENI PRIVATNI PODACI ČAK MILIJARDU LJUDI! Ovo je možda i najveći HAKERSKI NAPAD u istoriji
Hakeri su javno objavili privatne podatke, Foto: EPA/FERNANDO BIZERRA JR

kršenje privatnosti

JAVNO SU OBJAVLJENI PRIVATNI PODACI ČAK MILIJARDU LJUDI! Ovo je možda i najveći HAKERSKI NAPAD u istoriji

Lični podaci uključivali su imena, pol, datum rođenja, mesto rada, detalje društvenih mreža i čak kućne adrese, koje je bio sakupio sajt Verifications.io

Objavljeno:

Sumnjiva markentiška kompanija objavila je lične podatke milijardu ljudi, a nakon toga je nestala sa interneta bez traga.

Mejl adrese 982 miliona ljudi objavljene su u "najvećem kršenju privatnosti" do sada, po mišljenju istraživača.

Lični podaci uključivali su imena, pol, datum rođenja, mesto rada, detalje društvenih mreža i čak kućne adrese, koje je bio sakupio sajt Verifications.io.

Istraživači u oblasti bezbednosti otkrili su da je došlo do povrede u onlajn bazi podataka koju je kreirala Verifications.io koja nije imala zaštitu privatnosti. Firma je ponudila uslugu provere valjanosti e-pošte koja je omogućila drugim marketinškim firmama da provere da li su popisi adresa e-pošte koje su prikupili stvarni.

Verifications.io je skinula veb stranicu nakon što je otkriveno curenje i odbili su zahteve za komentar na situaciju. Malo se zna o ljudima koji stoje iza ovog sajta.

Bob Diačenko, stručnjak za bezbednost, uporedio je skupove podataka sa popisom svih javnih kršenja podataka. Oni su tada bili u mogućnosti da utvrde da je procena Verifications.io sadržavala jedinstvene zapise koji nikada nisu bili izloženi u prethodnim kršenjima privatosti.

- Ovo je možda najveća i najsveobuhvatnija baza podataka e-pošte koju sam ikada prijavio - rekao je Diačenko.

- Nakon verifikacije, bio sam šokiran masovnim brojem e-poruka koje su bile javno dostupne svima koji imaju internet vezu. Neki podaci su bili mnogo detaljniji od samo adrese e-pošte i sadržavali su informacije o ličnoj identifikaciji. - dodao je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.