KAKO ĆE ČOVEČANSTVO REGULISATI GENETSKI INŽENJERING? Promene u DNK mogu se odraziti na čitave generacije!
Prezentacija kineskog naučnika koji je bebama izmenio gene, Foto: EPA/ALEX HOFFORD

naučna debata

KAKO ĆE ČOVEČANSTVO REGULISATI GENETSKI INŽENJERING? Promene u DNK mogu se odraziti na čitave generacije!

Preporuka je objavljena je nakon dvodnevnog skupa u Ženevi, kako bi se ispitali naučni, etički, društveni i pravni izazovi takvih istraživanja

Objavljeno:

Grupa eksperata zatražila je od Svetske zdravstvene organizacije da napravi bazu podataka naučnika koji se bave promenama ljudskih gena.

Preporuka je objavljena je nakon dvodnevnog skupa u Ženevi, kako bi se ispitali naučni, etički, društveni i pravni izazovi takvih istraživanja, prenosi AP.

- U ovom trenutku je neodgovorno da bilo ko nastavi sa istraživanjima na stvaranju beba sa izmenjenim genima, pošto bi DNK promene mogle biti prenete na buduće generacije - navodi se u saopštenju sa skupa u Ženevi.

Saopštenje SZO usledilo je pošto je međunarodna grupa naučnika i etičara pozvala na privremenu zabranu stvaranja beba sa izmenjenim genima, a što je objavljeno u časopisu "Nejčer", prošle nedelje.

Kopredsedavajuća skupa Margaret En Hamburg i njene kolege odbile su da pozovu na takvu zabranu uz obrazloženje da ona nije odgovor na ono što treba učiniti.

- Ono što pokušavamo da uradimo jeste da sagledamo širu sliku - rekla je ona i dodala da su eksperti zamislili bazu SZO u kojoj bi izdavači časopisa i istraživači koji se bave "uređivanjem" gena zahtevali od naučnika da se prijave.

Inače, na dvodnevnom skupu zaključeno je da bi bilo neodgovorno da naučnici koriste "uređivanje" gena u reproduktivne svrhe, ali su prestali da pozivaju na zabranu.

Agencija podseća da je prošle godine kineski naučnik uzdrmao naučnu zajednicu saopštenjem da je pomogao da se naprave prve genski modifikovane bebe, tako što je devojčicama bliznakinjama promenjena DNK kako bi bile imune na HIV.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.