MALA ZEMLJA, VELIKI SNOVI: Izraelska letelica na putu ka Mesecu snimila neverovatan SELFI!
Selfi Berešita, Foto: Twitter / Space IL

SVEMIRSKA TRKA

MALA ZEMLJA, VELIKI SNOVI: Izraelska letelica na putu ka Mesecu snimila neverovatan SELFI!

Ako misija bude uspešna, Berešit će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doleteo na Mesec i prvi iz Izraela

Objavljeno:

Izraelski svemirski brod Berešit koji leti prema Mesecu poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfi kamerom, 37,600 kilometara daleko od Zemlje.

Na ploči postavljenoj na letelici ispod zastave piše 'Am Israel Hai' (Narod Izraela živi) i 'Mala zemlja, veliki snovi', a u pozadini se vide južna Zemljina hemisfera i Australija.

Fotografija je napravljena pošto je proše nedelje izveden ključni manevar nakon što su primećene nepravilnosti na kompjuteru.

Letelica je lansirana pre dve nedelje s floridskog Kejp Karnevala na raketi 'Falcon 9' privatne firme SpaceX Ilona Maska.

Ako misija bude uspešna, Berešit će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doleteo na Mesec i prvi iz Izraela, pišu izraelski mediji.

- Letelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi - rekao je Ofer Doron, direktor odeljenja za svemir u Avio-svemirskoj industriji Izrael.

Berešit nije veći od mašine za veš, a oko Zemlje će kružiti u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mesečevom težom i dok ne uđe u Mesečevu orbitu. Sletanje je planirano za 11. april.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.