SONDA HAJABUSA 2 SNIMILA NEŠTO ČUDNO NA ASTEROIDU RJUGU! Tamna mrlja iznenadila je naučnike
Tamna mrlja na asteroidu, Foto: AP

japanska misija

SONDA HAJABUSA 2 SNIMILA NEŠTO ČUDNO NA ASTEROIDU RJUGU! Tamna mrlja iznenadila je naučnike

Tokom prikupljanja uzoraka, svemirski brod se približio asteroidu širine jedan kilometar

Objavljeno:

Nova fotografija iz japanske letelice Hajabusa-2 otkrila je tamnu mrlju i to na mestu na kojem se prošle sedmice spustila na površinu asteroida, prenosi BBC.

Promena kolorita na snimku najverovatnije je uzrokovana prašinom koja se podgila prilikom spuštanja letelice. Svrha spuštanja na asteroid Rjugu bilo je prikupljanje uzoraka stene za eventualnu analizu. Tokom prikupljanja uzoraka, svemirski brod se približio asteroidu širine jedan kilometar pomoću posebnog instrumenta zvanog "rog", a Hajabusa-2 je stigla na Rjugu u junu 2018. godine i to nakon putovanja od 3,2 milijarde kilometara.

Prilikom spuštanja "metak" od tantala je ispaljen na stenovitu površinu. Čestice koje su se ovom prilikom raspršile trebalo je uhvatiti tzv. rogom za uzimanje uzoraka. Zatim se letelica uzdigla na svoju početnu poziciju od skoro 20 kilometara udaljenosti od površine asteroida.

Japanska svemirska agencija (Jaxa) prvobitno je planirala da izvrši operaciju sletanja u oktobru prošle godine, ali fotografije su pokazivale brojne, krupne kamene gromade na površini, što je otežavalo naučnicima misiju pronalaska lokacije koja je bila dovoljno velika i ravna kako bi poslužila za uzimanje uzorka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.