U GRUDI JE UGRADIO ČIP KOJI RADI NEŠTO NEVEROVATNO: Da li su BIOHAKERI budućnost svih nas? (VIDEO)
Liviu Babic, Foto: Youtube printscreen

TEHNOLOŠKE INOVACIJE

U GRUDI JE UGRADIO ČIP KOJI RADI NEŠTO NEVEROVATNO: Da li su BIOHAKERI budućnost svih nas? (VIDEO)

Ko su biohakeri?

Objavljeno:

Biohakeri su grupa entuzijasta koji žele da poboljšaju rad svog tela i mozga tako što "hakuju" sopstvenu biologiju.

Oni to rade tako što u sebe ugrađuju tehnologiju sebi pod kožu, podvrgavaju se ekstremnim dijetama i pokušavaju da izmene svoju DNK, piše BBC.

Liviu Babic je jedan od njih. On želi da stvori nova ljudska čula, a kada mu dodirnete grudi, možete spaziti njegov prvi korak ka tom cilju - ona virbriraju svaki put kada se okrene ka severu. Ako neke životinje mogu da "osete" pravac, zašto ne bismo mogli i mi?

On može da "oseti" sever zbog elektronskog implanta u grudima koji se zove "Severno čulo". Uključuje kompas, blutut konekciju i prikačen je za kožu poput pirsinga, sa dve metalne pločice.

Implant je dizajnirala Liviuva firma "Sajborgnest" . On se nada da je to samo početak razvoja navigacije koja bi se ugrađivala, koja bi konačno završila eru "generacije ekrana", kako je on zove.

- Hodate ulicom zureći u svoj telefon. Želite da stignete negde ali nemate pojma šta se dešava u svetu oko vas jer samo zurite u ekran uz put - kaže on.

- Zamislite da vam to ne treba i da možete da se krećete svetom baš kao ptica, tako da stalno znate gde se nalazite. Onda bi i slepi ljudi mogli da se orjentišu - dodaje.

Iako je Liviuov izum revolucionaran, poprilično je blag u poređenju sa Ričom Lijem (40) iz Jute. On je biohaker koji se podvrgava ekstremnom menjanju tela. U svojim prstima ima magnete i čipove pomoću kojih može da otvara automobil, ali i ulazi na sajtove.

Na ruci ima biotermički čip koji stalno meri njegovu temperaturu, a u ušima ima ugrađene čipove - slušalice.

Takođe je pokušao da na sebi primeni kontraverznu metodu menjanja gena Crisp - kojom se "uređuje" DNK. Rič sa tim eksperimentiše kući, a priznaje da bi ga greška mogla ubiti.

- Sada imamo sve znanje iz genetskog inženjeringa, i podržavam koncept da budete u stanju da menjate gene i radite genetske modifikacije kao što radite tetovaže. - kaže.

Naravno, dosta toga može da krene po zlu - sam Rič na nogama ima ogromne ožiljke od štitinika koje je sebi pokušao da implantira pod kožu.

Luk Robert Mejson, direktor organizacije Virtual Futures, kaže da iako postoji dosta uzbuđenja u vezi biohakovanja, ipak smo daleko od toga da telo izmenimo da načine na koji bi oni želeli.

- Ono što vidimo danas su prvi koraci hrabre grupe pionira. Današnja situacija je daleko više eksperimentalna (i bolna) nego što se zna u javnosti. Ali mnogo se može naučiti iz ishoda eksperimentisanja na samom sebi. - kaže.

Korina Igram Noer (33) organizatorka događaja iz SAD koja živi u Berlinu, ima dnevni ritual koji uključuje tehnologiju, dijetu i vitaminske dodatke koji joj pomažu da ostane u formi.

Ona infracrvenim sveltlom podstiče stvaranje kolagena u koži, a zimi ide golih nogu, a to zove "jeftinom krioterapijom", što je zapravo terapija hladnoćom. Otkrila je biohakovanje nakon potresa mozga koji joj je otežao govor.

- Biohakovanje je za mene preuzimanje kontrole nad svojom biologijom. To su prečice da dođete na mesto koje želite - prečite do vašeg zdravlja. Tako bar ja to posmatram - zaključuje Korina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.