MESTO VAN POZNATOG SVETA: Letelica NOVI HORIZONTI uskoro će proći pored čudnog tela na samom kraju SUNČEVOG SISTEMA
Ultima Tule, Foto: EPA/NASA/JHUAPL/SwRI / HANDOUT

spremite se za spektakl

MESTO VAN POZNATOG SVETA: Letelica NOVI HORIZONTI uskoro će proći pored čudnog tela na samom kraju SUNČEVOG SISTEMA

Letelica će proleteti pored Ultime Tule, nebeskog tela širokog tek 30 kilometara, i tako postati sonda koja je najdalje otišla u Sunčev sistem

Objavljeno:

Nedavno je NASA poslala poslednja upustva svojoj moćnoj letelici "Novi horizonti", koja će u utorak proleteti, po prvi put u istoriji, pored dalekog ledenog sveta na samom kraju Sunčevog sistema.

Letelica će proleteti pored Ultime Tule, nebeskog tela širokog tek 30 kilometara, i tako postati sonda koja je najdalje otišla u Sunčev sistem, čak 6.5 milijardu kilometara daleko od Zemlje.

"Novi horizonti" je dobila poslednja iskustva gde da uperi kamere prilikom susreta sa misterioznim nebeskim telom, kojem će se približiti na udaljenosti od 3,500 kilometara.

Ultima Tule se nalazi u Kuiperovom pojasu, koji se nalazi iza planete Neptun. Letelica je prethodno proletela pored Plutona 2015. godine. Procenjuje se da u Kuiperovom pojasu postoji još stotine nebeskih tela poput Ulitime, nastalih kada se Sunčev sistem tek formirao.

Hal Viver, jedan od naučnika koji rade na ovoj misiji, rekao je da je malo nebesko telo verovatno "najprimitivnije telo pored koje je proletela neka svemirska letelica, i da je najbolje očuvan artefakt ranog Sunčevog sistema".

Raniji snimci koje je letelica zabeležila otkrili su da je u pitanju telo nepravilnog oblika koje se rotira.

Ultimu Tule je otkrio Habl teleskop pre četiri godine. Njeno ime na latinskom znači "mesto izvan znanog sveta".

Zbog velike udaljenosti, podaci koje letelica "Novi horiznoti" pošalje na Zemlju će stići tek posle šest sati i osam minuta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.