POTPUNO SAM U HLADNOM, BESKONAČNOM PROSTORU: I Vojadžer 2 je napustio SUNČEV SISTEM - za to mu je trebalo 41 godina
Vojažer 2, Foto: Reuter

nosi poruku čovečanstva

POTPUNO SAM U HLADNOM, BESKONAČNOM PROSTORU: I Vojadžer 2 je napustio SUNČEV SISTEM - za to mu je trebalo 41 godina

Vojadžer 2 tako je druga letelica u istoriji čovečanstva koja je to postigla

Objavljeno:

NASA-ina letelica Vojadžer 2 koja je lansirana davne 1977. godine, ovih dana je napustila naš Sunčev sistem i stigla u međuzvezdani prostor, piše CNN.

Vojadžer 2 tako je druga letelica u istoriji čovečanstva koja je to postigla.

Projekat Voyager spada i pod najdužu misiju NASA-e, s obzirom na to da su obe sonde u svemiru već 41 godinu, što je iznenađujuće jer je letelica Vojadžer 2 proizvedena da traje oko 5 godina.

Granica Sunčevog sistema naziva se heliopauza. To je područje u svemiru gde prestaje uticaj Sunca i počinje međuzvezdani prostor.

Instrumenti letelice Vojadžer 2 očitali su početkom novembra ove godine značajan pad nivoa čestica solarnih vetrova, što je ukazalo na to da je još jedna svemirska letelica napustila heliosferu, tj. područje u kojem nas delovanje solarnog vetra štiti od štetnog svemirskog zračenja.

- Naša istraživanja kreću od Sunca i protežu se do prostora koji još dodiruje sunčev vetar. Zbog Vojadžera, koji će preći tu granicu i pritom nam slati informacije, imat ćemo priliku zaviriti u do sada neistraženo područje - rekla je fizičarka Nikola Foks iz NASA-e.

Obe sonde Vojadžer 1 i Vojadžer 2 u vrlo su dobrom stanju, s obzirom na svoje godine. Kako bi ih što duže održali u pogonu, naučnici se ozbiljno bave sa dva problema, napajanjem i grejanjem.

Vojadžer 2 godišnje gubi 4 vata snage i stručnjaci su tokom vremena morali da isključe mnoge sisteme unutar sonde kako bi ona imala dovoljno energije da nastavi rad. Tako kamere ne rade ni na jednoj ni na drugoj lejelici koje su napustile heliosferu.

Vojadžeru 2 je sada i poprilično hladno u svemiru. Temperatura sonde iznosi –269 stepeni Celzijusa, što je blizu tačke smrzavanja vodonika, a što stručnjacima predstavlja problem jer to može uticati na pogon letelice.

- Možemo da prikupimo još puno naučnih podataka. Pretpostavljamo da će Vojadžer 2 biti funkcionalan još 5 do 10 godina, ali mu neće raditi svi instrumenti. Moraćemo da donesemo neke teške odluke, koje instrumente da zadržimo, a koje da ugasimo. Nadam se da će obe sonde da dožive 50 godina starosti - rekla je Suzan Dod, direktorka projekta Vojadžer.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.