JOŠ JEDAN NESTANAK U MRAČNOJ KINI: Kontraverznog naučnika koji je izmenio GENE BEBA nema već sedam dana
He Jiankui, Foto: AP

he jianku

JOŠ JEDAN NESTANAK U MRAČNOJ KINI: Kontraverznog naučnika koji je izmenio GENE BEBA nema već sedam dana

Pre nekoliko dana svetom je odjeknula vest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe

Objavljeno: 04.12.2018. 10:37h

Prema pisanju kineskih medija, već nekoliko dana javnosti nije poznato gdj se nalazi genetičar He Jianku koji je navodno stvorio prve genetski modifikovane bebe, javlja Science Alert.

Neki lokalni mediji izašli su s informacijama kako je naučnik u kućnom pritvoru na univerzitetu u Šenzenu. He Jianku zaposlen je na tom univerzitetu, ali ranije je bilo objavljeno kako je on na odsustvu od februara ove godine.

Univerzitet je demantovao navode o kućnom pritvoru.

- Nemojte verovati svemu što se unaokolo piše, proverite sa službenim izvorima -  izjavili su iz univerziteta za South China Morning Post.

Međutim, genetičara Hea Jiankuija niko nije video od srede prošle nedelje kada je prisustvovao konferenciji o genetici u Hong Kongu.

Podsetimo, pre nekoliko dana svetom je odjeknula vest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi naučnici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima.

 

Nedugo nakon što su informacije o njegovom eksperimentu došle u javnost, širom sveta se unutar naučne zajednice povela ozbiljna diskusija o etičkim principima koji stoje iza projekta takvog tipa.

Mnogi genetičari se dvoume da li procedura sigurna za plod i hoće li imati kobne posledice po dete u budućnosti ako se prijeni u njegovom ranom stadijumu razvoja.

- Takvim naučnim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike - rekao je Su Nanping, kineski ministar nauke i tehnologije.

Tvrdnje Jiankuija o uspešnom genetskom modifikovanju još uvek nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom naučnom časopisu.

Šta znamo o Heu Jiankuiju?

Genetičar He Jianku zaposlen je na univerzitetu Southern University of Science and Technology (SUSTech) u Šenzenu. Na odsustvu je od februara ove godine.

Obzirom da se univerzitet ogradio i jasno dao na znanje da se eksperimenti nisu sprovodili u prostorijama SUSTecha, genetičar je na konferenciji objasnio kako je sam finansirao i sprovodio testiranja.

Uskoro je suspendovan i kineske vlasti su mu na neko vreme zabranile dalji rad na istraživanjima.

Rodio se 1984. godine u okrugu Sinhua u Kini, diplomirao na SUSTechu pa se dodatno obrazovao na Rice University i prestižnome američkom Stenfordu.

Vratio se u Kinu 2012. godine i pokrenuo laboratoriju na univerzitetu Southern University of Science and Technology u Šenzenu.

Radio je na genskoj modifikaciji embriona miševa, majmuna i ljudi.

U februaru 2018. godine uzeo je službeno odsustvo i posvetio se eksperimentisanju s genetskom modifikacijom na embrionima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media