NJEGOV RAD JE DNO ETIKE! Kineskog naučnka koji je GENETSKI MODITIFIKOVAO bebe sačekale loše posledice
He Jiankui, Foto: Printscreen Youtube

prekretnica ili opasnost?

NJEGOV RAD JE DNO ETIKE! Kineskog naučnka koji je GENETSKI MODITIFIKOVAO bebe sačekale loše posledice

He Jiankui je, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a

Objavljeno:

Kineske vlasti suspendovale su dalja naučna istraživanja naučnika He Jiankuija koji tvrdi da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, javlja CNN.

Vlasti smatraju da se takvim eksperimentima krše kineski zakoni i da su oni moralno ''gnusne prirode'', piše državna novinska agencija Xinhua.

- Takvim naučnim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike - rekao je Ću Nanping, kineski ministar nauke i tehnologije.

Podsetimo, pre nekoliko dana svetom je odjeknula vest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u istoriji, uspeo da stvori genetski modifikovane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi naučnici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Mnogi genetičari se dvoume je li procedura sigurna za začetak i hoće li imati kobne posledice po dete u budućnosti ako se primeni u njegovom ranom stadijumu razvoja.

Postupak genetskog modifikovanja fetusa zabranjen je u mnogim zemljama. U Velikoj Britaniji takva procedura je dopuštena isključivo u naučno-istraživačke svrhe, ali je pritom i strogo regulisana.

Navodni eksperimenti He Jiankuija podigli su prašinu u celom svetu i unutar naučne zajednice pokrenuli raspravu o ozbiljnim etičkim posledicama takvih postupaka. Mnogi smatraju kako je potrebna neka vrsta globalno obvezujućeg dogovora koji bi regulisao eksperimentiranja te vrste širom sveta.

Tvrdnje Jiankuija o uspešnom genetskom modifikovanju još uvek nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom naučnom časopisu.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.