RADNICI GUGLA STUPILI U ŠTRAJK: Zaposleni se ujedinili protiv nepravičnog ophođenja prema ŽENAMA u kompaniji!
Protest u Guglu, Foto: Reuter

seksualno uznemiravanje

RADNICI GUGLA STUPILI U ŠTRAJK: Zaposleni se ujedinili protiv nepravičnog ophođenja prema ŽENAMA u kompaniji!

Nisam za svojim stolom jer napuštam radno mesto sa drugim kolegama, u znak protesta protiv seksualnog uznemiravanja, netransparentnosti, i radne kulture koja ne odgovara svima

Objavljeno:

Radnici "Gugla" širom sveta stupili su u neočekivane proteste tako što su napuštali svoja radna mesta, a sve zbog načina na koji kompanija tretira žene.

Oni zahtevaju da se promeni način na koji se optužbe za seksualno uznemiravanje tretiraju unutar kompanije, a pre svega da omoguće zaposlenima da mogu da podignu tužbe.

Sundar Pičai, izvršni direktor "Gugla" rekao je da podržava ovakvu akciju zaposlenih.

- Razumem bes i razočarenje koje osećate - napisao je on u mejlu koji su dobili svi zaposleni.

- I sam se tako osećam, i potpuno sam posvećen progresu u problemu koji dugo postoji u našem društvu... kao i u Guglu.

Radnici su pobesneli nakon saznanja da je jedan zaposleni visokog statusa dobio 90 miliona dolara nakon što je napustio firmu, iako je "Gugl" primio optužbe za seksualno uznemiravanje protiv njega. U pitanju je Endi Rubin, poznat kao tvorac Andorida, koji poriče optužbe.

Zatim je još jedan od čelnih ljudi dao ostavku, iz Guglove "X laboratorije za istraživanje". U pitanju je Ričard Devaul, koji se optužuje da je seksualno uznemiravao žene koje je intervjuisao za posao.

Devaul je na optužbe odgovorio objašnjenjem da je "pogrešno procenio situaciju".

Radnici su napustili radna mesta a na stolovima su ostvaili sledeću poruku:

- Nisam za svojim stolom jer napuštam radno mesto sa drugim kolegama, u znak protesta protiv seksualnog uznemiravanja, netransparentnosti, i radne kulture koja ne odgovara svima.

Oni su uputili i listu zahteva, a zahtevaju da se okonča razlika u platama žena i muškaraca, javni i transparentni izveštaj o slučajevima seksualnog uznemiravanja, jasnu i univerzalnu proceduru za prijavljivanje seksualnog uznemiravanja, kao i da jedan predstavnik zaposlenih bude član glavnog odbora.

U mnogim tehnološkim kompanijama postoji praksa da se sporovi rešavaju unutar kompanija a ne na sudovima. Radnici žele da se takva praksa obustavi, jer štiti reputaciju kompanija na račun žrtava koje su tako ućutkane.

Ovo je jedna od najupečatljivih akcija radnika Silikonske doline, a zaposleni "Gugla" su i ranije protestvovali protiv saradnje kompanije sa ministarstvom odbrane SAD, i protiv namera kompanije da na kinesko tržište uđe sa "cenzurisanom" verzijom pretraživača.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.