DA LI BISTE PRISTALI NA OVO? Građani evropske zemlje masovno ugrađuju ČIPOVE pod kožu, a evo za šta sve služe!
Foto: AP

budućnost?

DA LI BISTE PRISTALI NA OVO? Građani evropske zemlje masovno ugrađuju ČIPOVE pod kožu, a evo za šta sve služe!

Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju da brinu o tome gde im je novčanik ili jesu li digli dovoljno gotovine

Objavljeno:

Hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan pa čak i karte za prevoz.

Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju da brinu o tome gde im je novčanik ili jesu li digli dovoljno gotovine, piše The Conversation.

Ali, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u telo jer tako nešto smatraju distopijskim.

I dok se na prvi pogled može pomisliti da je Švedska jednostavno toliko napredna da predvodi ovakve trendove, iza priče o 3500 ljudi s mikročipovima stoji puno dublji razlog.

Termin biohaker odnosi se na biologe amatere koji rade izvan tradicionalnih institucija. Kao što računalni hakeri mogu provaliti u svaki računar, tako biohakeri mogu provaliti u bilo što biološko.

Biohakera ima mnogo, a za ovu priču su posebno zanimljivi transhumanisti koji su fokusirani na poboljšanje karakteristika ljudskog tela, i dugoročno, poboljšanje cele ljudske rase. Međutim, oni rade i puno zabavnije eksperimente poput toga da biljke počnu da svetle u mraku ili proizvodnje piva od algi.

Švedski biohakeri su definitivno transhumanisti i oni su ti koji stoje iza ugrađivanja čipova veličine zrna riže Šveđanima negde između palca i kažiprsta. To su isti oni mikročipovi koje su decenijama ugrađivali kako bi pratili životinje i pakete.

Pa zašto onda Šveđani toliko žele čipove u svom telu? Oni, zapravo, imaju puno poverenja u sve digitalno. Veruju da tehnološki napredak može doneti samo dobro.

Tokom zadnje dva decenije švedska Vlada uložila je milione i milione u tehnološku infrastrukturu i to se svakako vidi. Njihova ekonomija se bazira uglavnom na izvozu digitalnih tehnologija i usluga, kao i inovacija. Nije naodmet ponoviti kako je Švedska domovina Skajpa i Spotifaja.

I dok se ostatak Evrope uglavnom zgražava nad činjenicom da se Šveđani dobrovoljno čipiraju, jedan od vodećih mikrobiologa koji učestvuje u projektu Ben Liberton zapitao je sledeću stvar:

- Da li biste se bunili da vam čip detektuje rak istog trenutka kada se on pojavi i tako vam spasi život?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novac.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.