SKANDAL IM DOŠAO GLAVE: Zatvara se firma KEMBRIDŽ ANALITIKA!
Firma je propala nakon skandala, Foto: Reuter

ukrali podatke sa fejsbuka

SKANDAL IM DOŠAO GLAVE: Zatvara se firma KEMBRIDŽ ANALITIKA!

Zbog brojnih istraga, sudski troškovi su im ogromni

Objavljeno:

Kembridž Analitika, firma koja se našla u centru skandala oko zaštite privatnih podataka korisnika Fejsbuka, će prestati sa radom, objavio je list "Vol strit žurnal". Fejsbuk je pogodila kriza poverenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenih i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke firme "Kembridž Analitika" koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Prema pisanju lista, zatvaranje firme potvrdio je Najdžel Oks, osnivač britanske SCL grupe, vlasnika Kembridž Analitike. Pozivajući se na neimenovani izvor, "Vol strit žurnal" piše da je ta odluka donesena jer firma gubi klijente i suočava se s golemim sudskim troškovima u istrazi Fejsbuka.

Nakon izbijanja skandala, u Americi i u Evropi otvoreno je nekoliko službenih istraga, a osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svetu.

Kembridž Analitika je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 miliona korisnika Fejsbuka. To je britanskoj firmi omogućilo da stvori dragocenu bazu podataka pre nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trampa.

Lični podaci su u središtu poslovnog modela Fejsbuka i drugih tehnoloških firmi poput Tvitera i Gugla jer omogućuju bolje usmeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.