KORISNICI VIRTUELNOG ASISTENTA ALEKSE PRESTRAVLJENI: Čuli su JEZIVI SMEH kako dolazi iz uređaja!
Aleksa je veštačka inteligencija u vidu virtuelnog asistenta, Foto: AP

veštačka inteligencija

KORISNICI VIRTUELNOG ASISTENTA ALEKSE PRESTRAVLJENI: Čuli su JEZIVI SMEH kako dolazi iz uređaja!

Aleksa im takođe da im prekida poslovne razgovore nepriličnim smehom i sama naručuje stvari

Objavljeno:

Brojni vlasnici Amazon Eho uređaja s virtualnom ličnom asistentkinjom Aleksom,veštačkom inteligencijom koja reaguje na glasovne komande, prijavljuju da Aleksa ne sluša njihove naredbe, kao da se iz uređaja bez ikakvog povoda čuje jezivi smeh.

Korisnici navode kako im veštačka inteligencija, koja, na primer, može naručiti taksi, kupovati putem interneta i biti povezana sa svim uređajima u kući, pali svetla dok pokušavaju zaspati i pritom se „smeje kao veštica“.

Aleksa im takođe da im prekida poslovne razgovore nepriličnim smehom i slično.

- Ležao sam u krevetu i tonuo u san kad se Aleksa na mom Amazon Eho Dotu počela glasno i jezivo smejati. Postoji velika šansa da ću noćas biti ubijen - napisao je jedan korisnik Alekse na Tviteru.

Amazon još nije odgovorio na njihova pitanja o problemima s Aleksom.

Aleksa je programirana da se može smejati, i to na različite načine, od 'dečjeg smeha' do 'zlokobnog', ali tek nakon komande korisnika.

Zabeleženi su slučajevi kad je Aleksa reagovala na zvukove iz okoline, pa je tako jedan korisnik prijavio da mu je naručila mačju hranu zbog reklame koju je čula na televiziji, ali u slučajevima koje prijavljuju korisnici očito se nije radilo o takvim situacijama.

Više vodećih umova današnjice, poput Stivena Hokinga ili Ilona Maska, uporno upozoravaju da bi razvoj veštačke inteligencije mogao uništiti ljudsku vrstu, no malo ko ih sluša.

Prošle godineje Fesjbuk naprasno prekinuo eksperiment s veštačkom inteligencijom nakon što su dva četbota razvili vlastiti jezik na kojem su komunicirali, a niko drugi ih nije mogao razumeti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.