DA LI SE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UPRAVO OTELA KONTROLI? Počela je da se SMEJE KAO VEŠTICA, mislim da će me UBITI VEČERAS!
Neki naučnici kažu da je pitanje vremena kad će veštačka inteligencija da nam napravi veliki problem, Foto: Pixabay

šta se dešava?

DA LI SE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UPRAVO OTELA KONTROLI? Počela je da se SMEJE KAO VEŠTICA, mislim da će me UBITI VEČERAS!

- Ležao sam u krevetu i tonuo u san kad je Alexa na mom Amazon Echo Dotu počela glasno i jezivo da se smeje - napisao je jedan korisnik Alexe na Twitteru

Objavljeno:

Mnogi vlasnici Amazon Echo uređaja s virtualnom ličnom asistentkinjom Alexom, veštačkom inteligencijom koja reaguje na glasovne komande, prijavljuju da Alexa ne sluša njihova naređenja, i da se iz uređaja bez ikakvog povoda čuje jeziv smeh.

Korisnici navode da im veštačka inteligencija, koja, na primer, može naručiti Uber, kupovati putem interneta i biti povezana sa svim uređajima u kući, pali svetla dok pokušavaju da zaspu i pritom se „smeje kao veštica“, da im prekida poslovne razgovore nepriličnim smehom i slično.

- Ležao sam u krevetu i tonuo u san kad je Alexa na mom Amazon Echo Dotu počela glasno i jezivo da se smeje. Postoji velika šansa da ću noćas biti ubijen - napisao je jedan korisnik Alexe na Twitteru.

BuzzFeed, Metro i Daily Mail javljaju da Amazon još nije odgovorio na njihove upite o problemima s Alexom.

Alexa je programirana da može da se smeje, i to na različite načine, od 'dečjeg smijeha' do 'zlokobnog', ali tek nakon komande korisnika.

Zabeleženi su slučajevi kad je Alexa reagovala na zvuke iz okoline, pa je tako jedan korisnik prijavio da mu je naručila mačju hranu zbog reklame koju je čula na televiziji, ali u slučajevima koje prijavljuju korisnici očigledno se nije radilo o takvim situacijama.

Više vodećih umova današnjice, poput Stivena Hokinga ili Ilona Maska, uporno upozoravaju da bi razvoj veštačke inteligencije mogao da uništi ljudsku vrstu, ali malo ko ih sluša.

U julu prošle godine Facebook je naprasno prekinuo eksperiment s veštačkom inteligencijom nakon što su dva chatbota razvila vlastiti jezik na kojem su komunicirali, a niko drugi nije mogao da ih razume.

Problemi s virtualnom asistentkinjom Alexom mogli bi neke podsetiti na film Odiseja u svemiru i trenutak u kojem superkompjuter HAL 9000postane zlikovac i na naredbu odgovara tihim, ali tako zlokobnim: „Žao mi je Dave, ali ne mogu to da uradim“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/100odsto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.