USKORO ĆEMO MOĆI DA PRIČAMO SA MRTVIMA: Švedska na tragu nove, jezive tehnologije!
Da li ćemo uskoro imati digitalne verzije preminulih?, Foto: Pixabay

veštačka inteligencija

USKORO ĆEMO MOĆI DA PRIČAMO SA MRTVIMA: Švedska na tragu nove, jezive tehnologije!

Smrt nije kraj?

Objavljeno:

Švedska pogrebna firma raspisala je konkurs za volontere koji će im pomoći da naprave digitalnu verziju preminulih, u vidu veštačke inteligencije.

Na taj način, mogli bismo da i dalje na neki način komuniciramo sa preminulima.

- To zvuči kao naučna fantastika, ali takva tehnologija već postoji - kaže Šarlot Runius, vlasinica pogrebne firme "Feliks".

Program bi funkcionisao kao čet bot, poput onih programa za razgovaranje koji već postoje na internetu. Zapravo bi to bila veštačka inteligencija koja bi naučila da razgovara kao preminula osoba, alalizirajući nekadašnje mejlove i društvene mreže umrlog.

Za sada bi bilo moguće sa preminulim samo "četovati", ali neće proći mnogo vremena dok ovaj program ne bude sposoban da formira i lice i glas.

Ipak, ovakvi programi koji "vraćaju mrtve" sa sobom povlače brojne etičke dileme. I sama Runius kaže da nije sigurna kako će ovakva tehnologija uticati na nas psihološki, i podržava sve diskusije na tu temu. Ali, ona bi želela da stvore "žive uspomene preminulog".

Ova pogrebna firma poznata je po svom inovativnom poslovanju, a kao jednu od opcija nude i "transport" urni preminulih u svemir pomoću balona.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.