Fejsbuk, Gugl i Netfliks promeniće svet kakvim ga znamo: A SVE ZBOG TRAMPA!
Kompanije u borbi protiv ukidanja neutralnosti interneta, Foto: Pixabay / EPA

borba za slobodu interneta

Fejsbuk, Gugl i Netfliks promeniće svet kakvim ga znamo: A SVE ZBOG TRAMPA!

U Americi je krajem prošle godine izglasan zakon o ukidanju neutralnosti interneta, što je izazvalo bes kompanija

Objavljeno:

Velike tehnološke kompanije poput Gugla, Netfliksa i Fejsbuka najavile su da će tužiti Saveznu komisiju za komunikaciju SAD (FCC) zbog ukidanja internet neutralnosti.

Oni su se udružili u internet asocijaciju i tužbu će podneti čim zakon dođe do Federalnog registra.

- Ovaj zakon krši volju dvostranačke većine Amerikanaca i onemogućava očuvanje slobodnog i otvorenog interneta. Internet asocijacija planira da reaguje na sudu protiv ovog zakona i zajedno sa kompanijama članicama nastojaćemo da povratimo snažnu i primenjivu zaštitu neutralnosti interneta kroz zakonodavno rešenje - ističu iz asocijacije.

Internet je od svog nastanka zamišljen kao potpuno slobodna mreža za razmenu informacija i komunikaciju, za čije korišćenje nije bila potrebna nikakva dozvola. Nisu postojala ograničenja, a šta ćemo deliti ili gledati zavisilo je samo od naših odluka. To je nazvano internet neutralošću.

Uprkos tome što 81 odsto Demokrata i 73 procenta Republikanaca podržava neutralnost interneta, u Americi je krajem prošle godine izglasan zakon o ukidanju neutralnosti interneta.

Sada se ove kompanije se zalažu za sopstveno zakonsko rešenje o internet neutralnosti, koje će u sebi sadržati deo koji će sprečiti da se kasnije donesu još oštriji zakoni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.