Kad gravitacija otežava olakšavanje: Kako astronauti idu u WC? (FOTO) (VIDEO)

vakuum i ventilator

Kad gravitacija otežava olakšavanje: Kako astronauti idu u WC? (FOTO) (VIDEO)

Tamo gde nema gravitacije sve postaje teže, pa i odlazak u toalet. Astronauti, zato, imaju posebne načine kako idu tamo gde "i car ide peške"
Objavljeno: 16:36h

Američki astronauti su godinama u svemiru, umesto toaleta, koristili plastične kese. Tokom Apolo misija, Baz Oldrin i Nil Armstrong bi zalepili kesice na zadnjice, kad god bi ih "poteralo". Ali pošto nisu imali pomoć gravitacije, čak i u tim situacijama, nisu mogli da se pouzdaju da će sve da se "odvija prema planu". Šta se dešava s mozgom astronauta u svemiru? (FOTO) Tek odnedavno svemirski programi su konačno unapredili svoj sistem toaleta, koji nije toliko udoban kao naš rutinski odlazak na WC ali je svakako pouzdaniji od prethodnog rešenja.

YouTube printscreen

U videu Evropske svemirske agencije, italijanska astronautkinja Samanta Kristoforeti objašnjava kako funkcioniše toalet Međunarodne svemirske stanice. Za odlazak na WC koristi se cev koja ima ventilator. Kad je ventilator uključen, stvara se vakuum koji može da uvuče svu tečnost.

Kada je velika nužda u pitanju, mora da se sedne (što je teško u nedostatku gravitacije) na mali kontejner u kojem se nalazi kesa za skladištenje. Ventilator usisava fekalije u kontejner, koji se prazni svakih desetak dana.

YouTube printscreen

Posebno je zanimljivo da se sve tečnosti šalju u poseban kontejner, opremljen sistemom za obradu urina, koji mokraću astronauta pretvara u pitku vodu. (Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.