Japan je sve stariji: Roboti su tamo kao dobar dan! (VIDEO)

neophodnost ili nelagodnost

Japan je sve stariji: Roboti su tamo kao dobar dan! (VIDEO)

Roboti bi, u skorije vreme, mogli da popune nedostatak osoblja u uslužnim delatnostima u Japanu. U drugim delovima sveta, strah od čovekolikih robota je više izražena
Objavljeno: 19:21h

Izbliza deluje sablasno, iz daleka slatko! Velike tamne oči, poluotvorena usta i prćast nos - izgleda kao beba. Afeto se, međutim, sastoji samo od trupa, glave i ruku i pričvršćen je na jednu metalnu ploču. Njegova koža je silikonska opna. Da li ste se pitali ko je najpopularniji robot na svetu? Stigao je odgovor (VIDEO) Ovaj humanoidni robot opremljen je veštačkom inteligencijom i ubedljivom mimikom. Mesto rođenja mu je Univerzitet u Osaki, a "otac" Minoru Asada - vodeći svetski stručnjak na polju humanoidne robotike.

Roboti u Japanu imaju veću ulogu nego u ostatku sveta. Njihova primena je velika u zdravstvu i sektoru nege, jer je Japan je nacija koja brzo stari. Već se oseća hronični manjak osoblja u uslužnim delatnostima i nezi. Roboti bi, u dogledno vreme, trebalo da popune tu prazninu. ZAVIRITE U BUDUĆNOST: Italijani napravili robota sa licem dečaka Već sada roboti u nekim japanskim klinikama raznose lekove. Tu su i kreveti koji se, kao u naučno-fantastičnom filmu, pretvaraju u pokretna kolica, i tako nepokretnima omogućavaju veću pokretljivost i samostalnost.

Vrhunac humane robotike je HAL, robot-kostur koji pacijentima koji se oporavljaju od moždanog udara pomaže u procesu ponovnog učenja pokreta. HAL se trenutno ispituje i u Nemačkoj, na univerzitetskoj klinici u Bohumu.

U drugim delovima sveta, strah i nelagodnost zbog čovekolikih robota više su izraženi nego u Japanu. Psiholog na Univerzitetu u Bilefeldu Friderike Ejsel istražuje kako humanoidne robote učiniti prihvatljivijim za ljude. Zato je robot Flobi, tokom ispitivanja nosio perike, koje su ostavljale različite utiske na ispitanike.

- Dugokosi roboti su bili povezivani sa socijalnim kompetencijama koji se uglavnom pripisuju ženama. Kratkokosi Flobi je, naprotiv, delovao kao neko ko bi mogao da obavlja tipične muške poslove po kući - kaže Ejsel. Profesor Asada, ipak, ističe da roboti "ne mogu i ne bi trebalo da zamene čoveka", ali bi mogli da pomognu na mnogim poljima. (Espreso.co.rs / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.