Kako da vam baterija na telefonu traje 30 puta duže! (FOTO) (VIDEO)

Svaka čast, sestro

Kako da vam baterija na telefonu traje 30 puta duže! (FOTO) (VIDEO)

Nano-žice izrađene su od zlata, a potom obložene mangan-dioksidom gelom. Time su u laboratoriji uspeli da napune i isprazne bateriju čitavih 200.000 puta
Objavljeno: 17:42h

Dobra vest za sve ljubitelje prenosivih uređaja, jedna studentkinja je slučajnim putem pronašla način da baterije u telefonima, i ostalim prenosivim uređajima, traje gotovo zauvek. Poznato je da se Li-ion baterije danas koriste u skoro svim prenosivim uređajima, ali mana im je što imaju kratak životni vek. U Li-ion baterijama nano-žice postaju krhe usled redovnog punjenja i pucaju, što dovodi do skraćenja životnog veka same baterije. Ali, Mia Le Tai, studentkinja koja se sprema da doktorira, pronalazi način da spreči pucanje i time produži vek baterije.

pubs.acs.org

To je postigutno tako što su, kao prvo, nano-žice izrađene od zlata a potom obložene mangan-dioksidom gelom. Time su u laboratoriji uspeli da napune i isprazne bateriju čitavih 200.000 puta, a prosek za Li-ion baterije je 5.000 – 7.000 punjenja i pražnjenja! Thai navodi da ove baterije mogu uskoro da postanu i baterije za svakodnevnu upotrebu, ali ne samo u telefonima i tabletima već i u automobilima i ostalim električnim prevoznim sredstvima.

(Espreso.co.rs / Saznajnovo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.