JOŠ NE ZNAMO KAKVE SU POSLEDICE ZRAČENJA TELEFONA! Zaštitite se od RIZIKA - nikad ih ne držite na OVIH 8 MESTA
Mobilni telefoni emituju zračenje koje može biti štetno, Foto: Profimedia

PREVENTIVA

JOŠ NE ZNAMO KAKVE SU POSLEDICE ZRAČENJA TELEFONA! Zaštitite se od RIZIKA - nikad ih ne držite na OVIH 8 MESTA

Evo nekoliko saveta o tome kako smanjiti rizik od potencijalno štetnih zračenja

Objavljeno:

Iako po dosadašnjim saznanjima, energija zračenja koju stvaraju telefoni nije dovoljna da bi uzrokovala direktna oštećenja DNA ili dovela do značajnijeg zagrejavanja tkiva, pa stoga, još nije poznat mehanizam kojim bi radiofrekventno zračenje dovelo do razvoja tumora, Međunarodna agencija za istraživanje raka 2011. godine klasifikovala je zračenje mobilnih uređaja kao 'potencijalno karcinogeno' tako da znamo da mobilni uređaji emituju radiofrekventno zračenje koje se može apsorbirati u delove tela u blizini, ističu u Školi narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'.

Zbog toga svakako treba biti oprezan s time kako ih nosimo i koristimo, dodaju.

Prva retrospektivna studija o uticaju mobitela pokrenuta je 2010. godine. Njome je obuhvaćeno oko 290.000 učesnika starijih od 18 godina, čije će zdravlje stručnjaci pratiti idućih 20 do 30 godina. No, već sada postoje razmatranja o tome da bi deca koja su dugoročno izložena zračenju telefona mogla biti pod povećanim rizikom od razvoja tumora, budući da je njihov živčani sistem osetljiviji na uticaj karcinogenih faktora.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da su dečje ruke kraće u odnosu na odrasle, pa su deca tako izloženija većoj energiji radiofrekventnog zračenja iz mobilnih uređaja. Kako puno toga o uticaju telefona na zdravlje još ne znamo, svakako se savetuje voditi računa da ih koristimo tako da što manje ugrožavamo zdravlje, ističu stručnjaci.

To se posebno odnosi na mlade muškarce, jer brojna istraživanja ukazuju na povezanost mobilnih uređaja i negativnih posledica na mušku plodnost, ističu u Školi 'Andrija Štampar'. Tako je, na primer, prema istraživanju izraelskih naučnika s Medicinskog centra Karmel u Haifi, razgovaranje na telefonu duže od 1 sat dnevno i držanje telefona u džepovima pantalona, bilo povezano s češćom pojavom abnormalne koncentracije semene tečnosti.

Broj spermatozoida bio je smanjen i u onih koji su držali teledon u pokraj kreveta tokom noći ili razgovarali na telefon za vreme punjenja uređaja. Istina, ima i studija koje nisu potvrdile tu povezanost, i još će nam trebati dosta vremena i studija da dođemo do kvalitetnijih zaključaka, no to bez sumnje znači da ne treba paziti.

foto: EPA / Str

Evo nekoliko saveta o tome kako smanjiti rizik od potencijalno štetnih zračenja, na koje podseća Reader's Digest.

1. Nikad ne nosite telefon u džepu

Iako mnogi najradije ostavljaju telefon u džepu od pantalona, nemojte to činiti ako je telefon uključen. Naime, pojačano zračenje može uticati na zdravlje reproduktivnih organa. Postoje istraživanja koja ukazuju da to može da utiče na mušku plodnost, kao i ona koja ukazuju da to može biti povezano i s bolnim leđima.

2. Ne blizu grudi

Postoje studije koje ukazuju da se zračenje telefona može povezati s većim rizikom od tumora dojke. Iako ne postoje čvrsti dokazi, bolje ga je nositi u torbici, dalje od tela. To se posebno odnosi na pacijente koji imaju ugrađene elektroničke uređaje koji potpomažu rad srca.

3. Ne spavajte s telefonom

Ne držite mobitel u krevetu ili ispod jastuka tijekom noći, pogotovo ne ako ga punite, prvenstveno zbog toga što se može dogoditi da uređaj zbog zagrijavanja eksplodira te da se dogodi ozbiljna šteta. Svjetlo s ekrana može vam poremetiti san, što je još jedan razlog da mobitel maknete iz sobe, a onaj glavni je - potencijalno štetno zračenje. Ako ste mu već izloženi tijekom dana, jer bez mobitela ne možemo, tijekom noći ne mora biti tako.

4. Isključite punjač kad je pun

Ne punite predugo telefon, prvenstveno zato što to može oštetiti bateriju. Svakako ga ne stavljajte u fioku, ili pod jastuk, jer to može dovesti do pregrejavanja aparata.

5. Ne držite ga blizu lica

Prislanjanje telefona na lice nije problem samo zbog toga što je ekran jako ojetljiv na dodir, pa možete prekinuti razgovor, nego i zato što tako možete da prenesete gomilu bakterija koje se na vašem telefonu nalaze. To može prouzrokovati akne i iziritirati kožu.

foto: Beta/Dragan Gojić

6. Nikako u pregradu auta

Telefon, uopšteno, nije dobro ostavljati u autu, a nikako na nekim mestima gde može doći do preteranog zagrejavanja, kao što je pregrada, na primer. Pregrejavanje aparata može da rezultuje eksplozijom, dok su oni manji problemi povezani s troškovima popravka: počeće se isključivati, ekran postaje slabiji i slično.

7. Ne s telefonom na sunce

Iz istog razloga, telefon nipošto nemojte izlagati direktnom suncu, recimotako da ga na plaži ostavite na peškiru. To može prouzročiti oštećenje ekrana, baterije i niza drugih problema u radu telefona.

8. Napolje s njim iz kupatila

Brojna istraživanja ukazuju na to da su telefoni pravi rasadnici bakterija, a kupatilo je jedno od mesta gde će ih pokupiti najviše. Čak i ako ga ne držite uz šolju, kad povučete vodu, kapljica može dospeti na teleon i - eto izvora zaraze.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.