SMESTA obrišite ove APLIKACIJE! Uništiće vam TELEFON U ROKU OD DAN, a mogu vam pokrasti PODATKE!
Telefon, Foto: Profimedia

Oprez

SMESTA obrišite ove APLIKACIJE! Uništiće vam TELEFON U ROKU OD DAN, a mogu vam pokrasti PODATKE!

Koji to virus skida novac sa naših tekućih računa, i kako da se zaštitimo da ne bismo potencijalno postali žrtva

Objavljeno: 19.09.2019. 18:48h

Informacija da su 24 mobilne aplikacije zaražene virusom skinute više od 470.000 puta, zabrinulo je mnoge, posebno zbog podatka da virus ostaje u uređaju iako se aplikacija skine, pa su tako lični podaci direktno izloženi zloupotrebi i raznim prevarama.

Razne ponude mame nas na društvenim mrežama na našim pametnim telefonima. Ako kliknemo i još platimo aplikacije, razbibriga može i te kako skupo da nas košta. Koji to virus skida novac sa naših tekućih računa, i kako da se zaštitimo da ne bismo potencijalno postali žrtva, govorio je dr Srđan Blagojević, predsednik Udruženja sudskih IT veštaka gostujuću u jutarnjem programu televizije Prva.

- Svaki put kada instaliramo neku aplikaciju mi dobijemo pitanje da li želimo da ta aplikacija pristupi našim medijima, fotografijama, kontaktima - rekao je Blagojević.

U zavisnosti od toga kakva je ta apllikacija moramo da budemo veoma oprezni kada dajemo ova prava, jer u suprotnom to može skupo da nas košta, ističe Blagojević.

- Ne instalirajte aplikacije za koje nemate informacije kakve su, ko ih je napravio i koja im je funckija da ne biste postali potencijalna žrtva zloupotrebe - naglašava Blagojević.

Do 2030. godine 95 posto kriminala preseliće se u sferu infomarcione tehnologije, pa će ovakvog kriminala biti sve više jer se novac sve manje koristi u odnosu na platne kartice.

Ako niste sigurni da je neka od aplikacija koju imate instaliranu u telefonu zaražena virusom, proverite spisak zaraženih aplikacija na internetu i odmah ih deinstalirajte i izbrišite iz telefona.

Bonus video:

(Espreso.rs/SD)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media