FACEAPP KRADE VAŠE LIČNE PODATKE ČAK I KADA OBRIŠETE APLIKACIJU! Ovo je sve što možete da uradite da to sprečite!
Popularna aplikacija, Foto: Youtube / Washington post

viralna aplikacija je i opasna

FACEAPP KRADE VAŠE LIČNE PODATKE ČAK I KADA OBRIŠETE APLIKACIJU! Ovo je sve što možete da uradite da to sprečite!

Kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba da obriše vaše podatke

Objavljeno: 01.08.2019. 11:52h

FaceApp je postala viralno popularna aplikacija jer omogućava korisnicima da vide kako će izgledati u starosti.

Ispostavilo se da ukoliko želite da koristite ovaj zabavan program morate da mu dopustite pristup svojim ličnim podacima za koje on ima pravo korišćenja.

- Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ne možete da ga koristite, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke - izjavila je za CNN Džen King, direktorka Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta.

Ona je dodala da kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba da obriše vaše podatke.

Pojedine kompanije, među kojima je i FaceApp, dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registruje vaš zahtev.

Primera radi, Fejsbuk navodi da je neophodno devedeset dana da sistem registruje i prestane da koristi vaše podatke. On zapravo ne poseduje vaš materijal (slike, snimke itd.) ali ima pravo da ih neograničeno koristi.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije vezane za zaštitu podataka korisnika. Zakonske regulative Evropske unije donete u maju 2018. značajno su pooštrile kriterijume zaštite privatnih podataka.

Advokatica Melisa Breke konstatuje da je politika privatnosti podataka FaceApp-a uopštena, što ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju da ih ukloni.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media