TELEFON UVEK PADA NA EKRAN, TO JE SADA I DOKAZANO! Naučnici su objasnili zbog čega se to dešava
Mobilni telefon, Foto: AP / Ben Margot

Fenomen ili slučajnost

TELEFON UVEK PADA NA EKRAN, TO JE SADA I DOKAZANO! Naučnici su objasnili zbog čega se to dešava

Što je mobilni telefon skuplji, veće su šanse da padne na ekran?

Objavljeno: 24.07.2019. 11:14h

Jedni govore da je to zbog loše sreće, drugi zbog čiste fizike. Otkrili smo zašto se ovo događa novim mobilnim telefonima.

Možda vam ovo ne moramo govoriti i verovatno ste sami primetili da ljudi ne mogu skloniti pogled sa svojih telefona.  Baš iz tog razloga ih svuda nosimo i koristimo ih čak i u najčudnijim situacijama.

Ali, jesi li primetila koliko je puta vaš novi telefon pao i završio na ekranu? Može li se ovaj fenomen usporediti sa hlebom koji uvek pada na stranu na koju je namazan džem?

Postoji razlog za ovo. Robert Metjuz, fizičar na Univerzitetu Aston, otkrio je kako su glavni krivci većinom materijali od kojih je vaš novi telefon napravljen. Iako ste najčešće u zabludi da je to zbog loše sreće, otkrivamo vam kako fizika igra glavnu ulogu u ovom slučaju.

Utvrđeno je da ako telefon držite labavo u jednoj ruci s prstima ispod središta gravitacije mobilnog (najčešće prilikom kucanja poruka jednom rukom), veća je šansa da se telefon okrene preko vrhova tvojih prstiju. Dužina, gravitacija i ugao telefona tokom pada igraju važnu ulogu. Tako da, sledeći put kada vam ekran pukne nemojte kriviti Marfijev zakon - Sve što mora da pođe po zlu, poći će - već okrivi fiziku.

Jasno nam je da vam mobilni predstavlja prijatelja i da gotovo niko ne može bez njega. To je razlog zbog kojeg vam polomljeni ekran može uništiti celi dan ako nemaš pravu opciju za popravak. Nema gore stvari nego kada vaš novi telefon razbijete prvi dan nakon što ste ga kupili. A to će vam se najverovatnije dogoditi dok ga još niste ni otplatili pa će vam nabavljanje novog stakla biti prava muka. 

 

Bonus video:

(Espreso.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media