SAMSUNG NOTE9: Da li je ovo najbolji telefon na svetu? IMA RAZLOGA DA VERUJEMO DA JESTE
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO recenzija

SAMSUNG NOTE9: Da li je ovo najbolji telefon na svetu? IMA RAZLOGA DA VERUJEMO DA JESTE

Testirali smo novo Samsungovo čedo, rezultati su fascinantni

Objavljeno: 09:24h

Note9 je naslednik već popularne linije telefona. Recept je, rekli bismo, identičan.

Odličan kvalitet, vrhunske performanse i mogućnosti, neizostavna olovka...da li je taj recept i dalje privlačan kao u godinama koje su za nama?

foto: Filip Plavčić

Već smo puno puta govorili o kategoriji fableta kao veoma važnoj za kompletnu industriju. Kao jedan od začetnika, a svakako najuspešniji proizvod ove klase, Note telefon je uvek imao posebno mesto i ogromnu važnost za Samsung kao kompaniju, ali i ljubitelje samog uređaja.

Za kompaniju je bilo veoma važno da ima drugi flagship, na kome može da demonstrira razne inovacije i mogućnosti, bez ugrožavanja osnovne linije top modela.

foto: Filip Plavčić

Sa druge strane, poklonici ovakvih telefona su istinski ljubitelji tehnologije. Uvek je Note bio taj telefon koji je donosio nešto više, nešto drugačije. Koji je mogao da implementira napredniju kameru ili čipset, koji je donosio mnoštvo trikova, fora i fazona.

Note je telefon čije se mogućnosti otkrivaju godinama, koji je u stanju da vas oduševi i posle dugotrajnog korišćenja nekom novom mogućnošću za koju niste znali. Zato ga toliko cenimo. No, ovo je 2018. godina i valja se posvetiti najnovijem članu ove porodice...

foto: Filip Plavčić

Znali smo sve o telefonu još i pre stizanja na test, ali uvek nas iznenadi veličina Note modela. Telefon je minimalno izmenjen po pitanju dizajna u odnosu na prošlogodišnji model, pa tako imamo uređaj prilično velike visine i solidnog hvata. Ipak, ne može se poreći da je telefon povećih gabarita.

Njegova težina iznosi čitavih 200 grama, i to se oseća u rukama, ali i u džepovima.

foto: Filip Plavčić

Šta stiže u prilično bogatom pakovanju? Tu su uputstva, SIM iglica, 5V 2A brzi punjač, kao i USB-C kabl koji služi za komunikaciju i punjenje baterije. Dalje, tu je USB-C-to-USB adapter (OTG), USB-C-to-micro-USB adapter, a tu su i AKG slušalice.

U pakovanju je i štipaljka, koja ima ulogu prilikom zamene vrha olovke, kao i nekoliko produžetaka za vrhove slušalica.

Na raspolaganju su, crna, plava i lila verzija. Plavi telefon ima jednu specifičnost – dok olovke drugih telefona dolaze u istoj boji kao i sam telefon, plavi Note9 stiže sa žutim S-Pen-om.

Takođe, treba naglasiti dve stvari – prednja strana telefona je uvek crne boje, i kamera modul je identične boje kao i sam telefon, za razliku od prošle godine kada je, na primer, zlatna poleđina telefona bila, po našem mišljenju, estetski narušena crnim modulom za kameru. Sada je to mnogo lepše i skladnije odrađeno.

foto: Filip Plavčić

Prednjom stranom dominira, sasvim u skladu sa odlikama Note linije, veliki ekran – sada se dijagonala zvanično vodi na 6.4 inča, naspram 6.3 inča kod prošlogodišnje verzije. Infinity Display i dalje ostavlja fantastičan utisak, kako zbog impresivne izrade, tako i zbog funkcionalnog i ergonomičnog dizajna, ali ponajviše samim kvalitetom prikaza.

Primećujemo da je telefon prilično visok, što smo i očekivali. Sa svih strana je prevučen Corning Gorilla Glass 5 staklom. Zahvaljujući tome, između ostalog, može da se podiči otpornošću na vodu i prašinu u skladu sa IP68 sertifikatom.

foto: Filip Plavčić

Na zadnjoj strani je skener otiska prsta, tik ispod kamera modula, što olakšava njegovo korišćenje u odnosu na raniju poziciju, koja je bila bočno od kamera. Inače, Samsung je implementirao više načina zaštite, pa tako možete birati između prepoznavanja lica, skenera oka ili skenera otiska prstiju, tako da bezbednosnih opcija ne manjka.

foto: Filip Plavčić

Gornji deo sadrži hibridni Dual SIM slot, što znači da birate između korišćenja druge SIM kartice i proširenja skladišta. Desno je power taster, dok su audio tasteri na levom boku, a ispod njih je specijalni Bixby taster, koji služi za pozivanje AI asistenta. Donja strana sadrži USB-C konektor, zatim 3.5-mm konektor za slušalice, ali i ono što izdvaja Note9 od sličnih fableta – olovku, tj. S-Pen. Za ukupan utisak i izradu imamo samo jednu reč – fantastično!

foto: Filip Plavčić

Vrhunski Samsung telefoni, logično, stižu sa odličnim hardverom. Samsung je ostao veran svojoj tradiciji da Snapdragon modele plasira na američko tržište, dok Evropa dobija uređaje sa njegovim Exynos čipsetovima. Tako je i ovog puta. Oduvek su fableti bili poznati po tome što su nudili više u domenu hardvera u odnosu na konvencionalne telefone u svojim izvornim formama. Donekle se ta stvar promenila, pošto danas standardni telefoni, odnosno telefoni standardnih dimenzija, nude sasvim dovoljno mesta za implementiranje snažnog hardvera.

No, to i nije glavna poenta Note9 telefona. Prošlo je vreme kada se samo želeo što veći ekran – danas je veliki ekran objektivna realnost čak i na telefonima nominalno male dijagonale, zahvaljujući visokom stepenu pokrivenosti prednje površine.

foto: Filip Plavčić

Note9 upotrebljava Exynos 9810 Octa čipset, 10-nanometarski. Njegova četiri Mongoose M3 jezgra rade na 2.7 GHz, a četiri štedljiva Cortex-A55 na 1.8 GHz. Za grafiku je zadužen Mali-G72 MP18 GPU. Treba istaći i da Galaxy Note9 ima novi sistem za hlađenje sa sistemom razmene toplote između vode i ugljenika (Water Carbon Cooling) koji je razvio Samsung.

Za njega kompanija tvrdi da je najefikasniji kuler na svetu za mobilni telefon. Isto tako, tu je i algoritam na bazi veštačke inteligencije, ugrađen u sam uređaj, koji prilagođava rad telefona – da, drugim rečima, Note9 ima AI.

foto: Filip Plavčić

Telefon postoji u dve verzije. Reč je o telefonu koji ima 128 GB skladišta i 6 GB radne memorije. Postojaće još jedan model, sa čak 512 GB skladišta i 8 GB RAMa! Da sve bude još zanimljivije, Note 9 podržava proširenje skladišta za do 512 GB, pa tako možete da proširite količinu dostupnog prostora do čak 1 TB! Samsung naravno ne propušta da naglasi ovu mogućnost u svojim najavama, ali zaista ima razloga da se pohvali pred korisnicima.

1 / 24 Foto: Filip Plavčić

Samsung isporučuje Note9 sa Android 8.1 Oreo operativnim sistemom, presvučenim Samsung Experience 9.5 interfejsom. Interfejs se nije promenio u odnosu na ono što smo iskusili u ranijim top modelima kompanije Samsung.

Predstavlja odličnu implementaciju korisničkog interfejsa i zaista imamo samo reči hvale za fluidnost rada i opcije i mogućnosti, ali i sam dizajn UI rešenja. Koliko je doteran i utegnut, dobro ilustruje činjenica da čitava paleta Samsung telefona koristi Samsung Experience interfejs.

foto: Filip Plavčić

Naravno, tu je i dosta Samsungovih aplikacija, no to je neminovna stavka imamo li u vidu da veliki proizvođač gradi sopstveni ekosistem. Samsung Health, Galaxy Wearable, Samsung Members i Notes, samo su neke od aplikacija koje Samsung isporučuje na svom telefonu.

Dodamo li tome posebne aplikacije za specifične mogućnosti Note telefona, sa naglaskom na olovku, dobijamo dosta dodatnog softvera – za koji ipak nemamo utisak da opterećuje sistem ili korisnika.

foto: Filip Plavčić

Samsung je sa Note9 telefonom otišao korak dalje i u usavršavanju svog dual kamera sistema. Note8 je koristio širokougaoni i telefoto objektiv, a Galaxy S9+ je doneo kombinaciju koje se Note9 i dalje drži. Reč je o kombinaciji dva senzora od 12 megapiksela, koja donosi neke nove mogućnosti i “trikove” u rukavu. Samsung je fantastično optimizovao svoj softver i on je prepun opcija koje su odlično pozicionirane i logično raspoređene.

Veoma je lako snalaziti se u aplikaciji, bez obzira da li pozivate filtere, želite da (de)aktivirate blic ili HDR, uključite drugi režim snimanja ili odabrati opciju izu menija. Postoje silni filteri, AR emotikoni i avatari, već znate koliko Samsung na tome insistira. Takođe je prisutno dosta softverskih opcija koje koriste olovku. Pored dodavanja pojedinih elemenata na fotografije i sklapanja kolaža pomoću S-Pen-a, njega možete koristiti i da snimite fotografiju “na daljinu”, prelaziti sa prednje na zadnju kameru i tako dalje.

foto: Filip Plavčić

Samsung, kao što smo rekli, upotrebljava dual kamera sistem sa senzorima od 12 megapiksela. Prvi od njih je baš Samsungov proizvod, i najvažnija karakteristika mu je varijabilni otvor blende. On se “šeta” od f/1.5 do f/2.4, i južnokorejski proizvođač voli da ističe da je reč o senzoru koji oponaša ponašanje ljudskog oka u kombinaciji sa inteligentnim sistemima asistencije.

Prisutan je dual pixel autofokus, a veličina piksela je 1.4 mikrometara. Drugi senzor je telefoto tipa, sa otvorom blende od f/2.4, te veličinom piksela od 1 mikrometra. Oba senzora podržavaju stabilizaciju.

foto: Filip Plavčić

Ne vidimo šta tu ima posebno da se razmišlja i diskutuje – ovo je najbolji fablet na svetu i telefon koji jednostavno nema izrazitih mana. Prosto, svaki detalj na njemu pripada top kategoriji, uređaj nema slabih tačaka. Možete mu zameriti nešto što je deo njegove konceptualne prirode (recimo, gabarite), ali ne i funkcionalnost. Galaxy Note9 je u svakom detalju vrhunski telefon. Zato i jeste toliko privlačan.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.