ANDROID VIŠE NEĆE BITI BESPLATAN! Gugl će početi da naplaćuje aplikacije na području Evrope!
Android više neće biti besplatan, Foto: Profimedia

velika promena

ANDROID VIŠE NEĆE BITI BESPLATAN! Gugl će početi da naplaćuje aplikacije na području Evrope!

Gugl planira prvi put da naplati Play Store i druge aplikacije

Objavljeno:

Gugl će početi da proizvođačima Androida naplaćuje aplikacije.

Tako, kao što je ranije najavio njegov izvršni direktor Sander Pičai, a B92, net preneo, planira prvi put da naplati Play Store i druge Google aplikacije.

Odluka je usledila nakon presude iz jula, u kojoj je Evropska komisija odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga sprečila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru Android operativnog sistema, te na taj način uništi konkurenciju. To znači da će zainteresovani proizvođači ubuduće morati da plaćaju za određene stvari, poput Play Store-a, koji se smatra vitalnim središtem Android-a, ali je pre svega servis kompanije Google.

Osnova Android operativnog sistema ostaće besplatna i open-source, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Evrope žele Play Store i Google aplikacije moraće da plate određene nadoknade. Tako će Play Store, kao i mnoge aplikacije poput Gmail-a i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom. Proizvođači Android uređaja sa područja Evrope će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Google aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, te da u svoje uređaje uključe sve pomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/b92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.