OTKRIVENO KAKO FEJSBUK PRIKUPLJA NAŠE PODATKE: Dovoljan je jedan klik na kviz koji svi vole
Foto: Profimedia

DOKAZ

OTKRIVENO KAKO FEJSBUK PRIKUPLJA NAŠE PODATKE: Dovoljan je jedan klik na kviz koji svi vole

Iako se Fejsbuk trudi da ispravi propuste posle skandala sa kompanijom "Kembridž analitika", i dalje se suočava sa mnogim problemima.

Objavljeno:

Iako se Fejsbuk trudi da ispravi propuste posle skandala sa kompanijom "Kembridž analitika", i dalje se suočava sa mnogim problemima.

Stručnjaci za internet bezbednost redovno na mreži pronalaze aplikacije koje zloupotrebljavaju korisničke podatke.

Stručnjak za bezbednost na internetu, Inti De Seukeler, pronašao kviz aplikaciju NameTests.com, koja je javnosti izlagala korisničke podatke više od godinu dana.

On je naveo da bi javaskript potencijalno mogao da otkrije korisnikov Fejsbukov ID, ime i prezime, jezik koji govori, kao i pol, datum rođenja, profilnu sliku, kaver fotografiju, uređaj koji koristi, poslednje ažuriranje informacija, objave i statuse, kao i fotografije i prijatelje.

On takođe ističe da su ovi podaci javno bili izloženi bar od kraja 2016. godine.

Istraživač je pokrenuo sajt, čiji je zadatak bio da zahteva informacije od javascripta gde je NameTests.com uskladištio sve podatke koje je uzeo od korisnika koji su radili kviz "Which Disney Princess Are You? (Koja si Dizni princeza?)".

Otkriveno je da je bila potrebna samo jedna poseta kako bi se pristupilo nečijim privatnim informacijama u periodu do dva meseca. De Seukeler je obezbedio i video dokaz ovog procesa:

On je problem prijavio Fejsbuku u aprilu. NameTests.com je, prema svemu sudeći, ispravio problem krajem juna.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

(Espreso.co.rs/Engadget)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.