PRAZNA VAM JE BATERIJA NA TELEFONU? Uz ove trikove, trajaće mnogo duže!
Ovi saveti će vam pomoći da sačuvate bateriju dok ne dođete do punjača, Foto: Profimedia

SPAS UKOLIKO NEMATE PUNJAČ KOD SEBE

PRAZNA VAM JE BATERIJA NA TELEFONU? Uz ove trikove, trajaće mnogo duže!

Najjednostavniji lek za kapacitet baterije vašeg telefona je dodatna prenosna baterija

Objavljeno: 09:49h

Pametni telefoni stalno su uz nas i mnogima su postali praktično jedini uređaj koje koristimo za komunikaciju, rad, ali i zabavu. Uz toliko vremena koje provodimo na njima, najgora stvar je što i dalje moramo svako veče da razmišljamo o tome kako ih moramo priključiti na punjač, da bi narednog dana bili sigurni da nećemo ostati bez baterije. Ipak, ponekad to zaboravimo ili smo možda predugo bili van kuće i telefon se prilikom puno tipkanja i fotografisanja brzo može isprazniti i na kraju isključiti.

I sami ćete moći da preduzmete niz radnji na svom telefonu, bez obzira da li se radi o Androidu ili Ajfonu, kako bi osigurali da telefon izdržati dok ne dođete do punjača.

Dodatna baterija

Najjednostavniji lek za kapacitet baterije vašeg telefona je dodatna prenosna baterija. Nisu skupe, a mogu biti malene poput upaljača ili kreditne kartice, pa ih možete nositi i na privesku i biti sigurni da je uvek uz vas. Takve baterije često nude kapacitet koji je nešto veći od baterije Ajfona.

Uključite pametnu uštedu energije

Brojni Android telefoni, kao i Ajfon, imaju opciju da se prebacite u mod za uštedu energije. Uređaj će sam tada smanjiti aktivnost animacija, isključiti lokacijske usluge, pozadinsko osvežavanje aplikacija i druge procese. Neki imaju i dodatnu opciju (ultra ušteda) gde se dodatno gasi i saobraćaj, može se smanjiti broj boja i rezolucija i radi vam tek osnovni set aplikacija. U postavkama baterije lako možete videti koja aplikacija i koji deo uređaja vam troši najviše baterije, a kod mnogih je to često Fejsbuk Mesindžer, što će vam biti znak za privremeni odmor od te aplikacije.

Isključite Bluetooth i ostale bežične veze

Ako vam je baterija telefona već pri kraju, a niste kod kuće, isključite Wi-Fi i Bluetooth. To su dodatni čipovi koji su korisni za komunikaciju s drugim uređajima, ali i dodatno troše energiju kad rade, a nisu spojeni na mrežu. Isto tako, Wi-Fi troši manje energije i ako ste blizu dobre veze ona će biti bolji izbor od prometa podataka na telefonu. Jednako tako, možete isključiti i lokacijske usluge i GPS i uštedeti još nekoliko posto baterije.

Većina telefona povezana je s imejl nalozima, aplikacijama i društvenim mrežama,koje vam šalju razna obaveštenja
Većina telefona povezana je s imejl nalozima, aplikacijama i društvenim mrežama,koje vam šalju razna obaveštenja foto: Profimedia

Ne gledajte u telefon svakih par minuta

Ekran je jedan od glavnih potrošača energije na telefonu, a noviji telefoni dolaze sa sve većim ekranima. Ako znate da nećete tako skoro na punjač, ne morate gledati fejsbuk, poruke i ostale društvene mreže svakih par minuta. Isto tako, u postavkama ekrana maksimalno skratite vreme nakon kojeg će se ekran telefona automatski zaključati i ugasiti.

Smanjite svetlost ekrana

Uključite automatsko osvetljenje kad ste u zatvorenom jer će telefon sam prilagoditi nivo svetlosti koji je potreban, a na taj način i dodatno uštedeti bateriju. Ipak, kada ste napolju, telefon će pojačati svetlost da bi mogli da vidite šta je na ekranu i tada je dobro isključiti tu opciju. Isto tako, isključeno automatsko osvetljenje će privremeno uštedeti bateriju.

Prebacite se u Airplane mode

Ako ne želite potpuno da isključite telefon, jer vam treba kako bi snimili fotografiju ili video, Airplane mode će isključiti prenos podataka. U brzim postavkama je po pravilu to povezano s ikonom aviona.Ipak, tada je telefon praktično nupotrebljiv za ono što mu je glavna namena - komunikacija.

Uključite automatsko osvetljenje kad ste u zatvorenom jer će telefon sam prilagoditi nivo svetlosti koji je potreban, a na taj način i dodatno uštedeti bateriju
Uključite automatsko osvetljenje kad ste u zatvorenom jer će telefon sam prilagoditi nivo svetlosti koji je potreban, a na taj način i dodatno uštedeti bateriju foto: Pixabay

Ugasite notifikacije

Većina telefona povezana je s imejl nalozima, aplikacijama i društvenim mrežama,koje vam šalju razna obaveštenja. Isključite li tu opciju, na neko vreme ćete moći da uštedite bar malo bateriju.

Polako sa muzikom i igricama

Kad je baterija već na 'rezervi', prestanite sa slušanjem muziku preko Jutjuba ili Deezera. To troši bateriju. Ako već morateda slušate muziku, slušajte onu koja je već na telefonu i ne igrajte igrice, posebno one koje traže onlajn vezu i imaju zahtevnu grafiku.

Pošaljite poruku, ne zovite

Ukoliko treba nekoga da pozovete, pošaljite poruku pre poziva, jer ni jedan poziv neće trajati kratko kao poruka u kojoj ste napisali šta želite da kažete, a na taj način dodatno uštedite bateriju.

BONUS VIDEO: Samsung S9

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.