JESTE LI DOBILI OBAVEŠTENJE? Ako ovo ne uradite mogli biste da ostanete BEZ FEJSBUK MESINDŽERA!
Fejsbuk menja pravila zbog novog zakona o regulaciji zaštite podataka, Foto: Profimedia

NOVA PRAVILA

JESTE LI DOBILI OBAVEŠTENJE? Ako ovo ne uradite mogli biste da ostanete BEZ FEJSBUK MESINDŽERA!

Obaveštenje o proveri podataka do korisnika dolazi nakon što se uloguju na Mesindžer putem smartfona ili tableta

Objavljeno:

Korisnici Fejsbuka na području Evrope počeli su da dobijaju notifikacije u kojima se od njih traži da provere svoja podešavanja privatnosti kako bi mogli da nastave da koriste aplikaciju Mesindžer.

Fejsbuk se na taj korak odlučio zbog novog zakona o regulaciji zaštite podataka (General Data Protection Regulation) koji će stupiti na snagu 25. maja.

GDPR služi da bi nadzirao kompanije poput Fejsbuka i Gugla zbog povećane zabrinutosti oko načina na koji prikupljaju i dele privatne podatke svojih korisnika.

Obaveštenje o proveri podataka do korisnika dolazi nakon što se uloguju na Mesindžer putem smartfona ili tableta.

Obaveštenje na Fejsbuku
Obaveštenje na Fejsbuku foto: Printscreen/facebook

"Molimo vas proverite svoja podešavanja do 25. maja kako biste mogli da nastavite da koristite Mesindžer", stoji u obaveštenju.

Nakon što stisnete "Review Now", preusmerava vas na podešavana. Neki korisnici su prijavili da im ova opcija ne funkcioniše pa je moguće da Fejsbuk još uvek samo testira opciju pre nego što bude dostupna svima.

Šef Fejsbuka Mark Zakerberg je 11. aprila svedočio pred američkim senatorima zbog afere u kojoj su procureli lični podaci miliona korisnika Fejsa.

Prema poslednjim procenama bilo je ugroženo čak 87 miliona korisnika Fejsbuka, a takođe se posljednjih dana spominje da su privatni razgovori putem Mesindžera mogli dospeti u ruke britanske konsultantske firme, što kompanija poriče.

GDPR bi trebalo da osnaži i ujediniti zaštitu podataka za sve korisnike unutar Evropske unije, što znači da će nadzirati kako kompanije koriste podatke koje su dobili od svojih korisnika. Pod novim zakonom kompanije će biti dužne da prijave svako "curenje" podataka u roku od 72 sata. Isto tako moraće da omoguće svojim korisnicima brisanje podataka i tako spreče da se oni koriste.

Ovo će biti najveća promena u pravilima o zaštiti ličnih podataka u istoriji interneta.

BONUS VIDEO: Zavetnici upali na projekciju filma o Kosovu

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.