SIGURNOST U DŽEPU: Evo koliko su operativni sistemi pametnih telefona bezbedni
Biocoded aplikacija, Foto: Profimedia

PROBLEMI MODERNE KOMUNIKACIJE

SIGURNOST U DŽEPU: Evo koliko su operativni sistemi pametnih telefona bezbedni

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija

Objavljeno:

Kada je reč o bezbednosnim problemima pametnih telefona, bezbednosni analitičari skoro uvek bi govorili o Gugleovom Androidu, iako Epleov mobilni operativni sistem nije nedodirljiv. Ipak, većina propusta i napada zabeležena je upravo na telefonima koje pokreće Android.

Problem Androida jeste što je pronađene bezbednosne propuste teško ispraviti (odnosno, bezbedosnu nadogradnju isporučiti svim korisnicima), a vlasnici ovih uređaja mogu da preuzmu i instaliraju aplikacije koje nisu dostupne na Guglovoj zvaničnoj prodavnici i tako pokupe neki maliciozni program. Kada Gugle pronađe neki bezbednosni propust, ili stručnjaci upute upozorenje u vezi sa njim, Gugl mora nadogradnju sa zakrpom za taj propust prvo da pošalje kompanijama koje proizvode telefone, a one zatim treba da nadograde uređaje, što je proces koji dugo traje, a u pojedinim slučajevima se telefoni nikada ne nadograde. Epl nema takvih problema jer ova kompanija u isto vreme omogućava nadogradnju svim uređajima (tj. nekoliko poslednih generacija uređaja koje podržavaju taj softver), pa se njihovi telefoni smatraju bezbednijim. Ali, situacija se u poslednje vreme ipak menja pa je, prema Dejvidu Klajdermaheru, Gugleovom šefu bezbednosti za Android, ovaj operativni sistem danas bezbedan kao i "operativni sistemi konkurencije". Iako Klajdermaher nije direktno spomenuo Epl, jasno je da je mislio na njihove telefone i iOS.

Prema godišnjem izveštaju o bezbednosti Androida koje je objavio Gugl, prošle godine zabeležen je veliki korak napred kada je reč o bezbednosti ovog mobilnog operativnog sistema, a "brojne zaštite koje koriste danas su vodeće u industriji". U razgovoru za Cnet, Klajdermaher je rekao da je danas sve teže pronaći bezbednosne propuste u Androidu, i da su korisnici vrlo dobro zaštićeni od malicioznog softvera, a problemi koji su ranije uzrokovali ranjivost Androida na napade, danas više nisu tako veliki. Napomenuo je da je bezbednost Androida vremenom rasla, dok je hakerima postalo sve teže i skuplje da pronađu velike i opasne propuste. Takođe, da bi rešio problem nadogradnji softvera, Google će zahtevati od kompanija redovne nadogradnje iOS-a. Klajdermaher kaže da je kompanija već mnogo toga uradila vezano za ovaj problem, a u 2018. očekuje se da se ukupan procenat uređaja s poslednjim nadogradnjama uveliko poveća. Još jedan način zaštite telefona koje pokreće Gugleov operativni sistem jeste razvoj alata koji će prepoznati i sprečiti preuzimanje, odnosno instaliranje malicioznih aplikacija – uključujući i aplikacije koje se skidaju s drugih online prodavnica osim Gugl Plej-a. Upravo je zaštita korisnika od ovakvih aplikacija najvažnija stvar koju Gugl može da uradi kako bi zaštitio korisnike, pa će na tome raditi i dalje, kako bi telefoni s Androidom bili još bezbedniji.

Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded aplikacija
Biocoded aplikacija foto: Kurir

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija.

Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

(Espreso.co.rs/Zimo.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.