OPASNA PREVARA SA APLIKACIJAMA: Pazite, ako ovo skinete, možete da dobijete OGROMAN RAČUN!
Nova prevara na polju tehnologije, Foto: Pixabay.com

BUDITE OPREZNI

OPASNA PREVARA SA APLIKACIJAMA: Pazite, ako ovo skinete, možete da dobijete OGROMAN RAČUN!

Najnovija prevara ne zahteva nikakvu interakciju korisnika ukoliko je telefon zaražen

Objavljeno: 23.02.2018. 13:54h
  • 27

Velika opasnost za građane Hrvatske: Kako u saopštenju navodi HAKOM (Hrvatska agencija za mrežne delatnosti), prevara primarno ugrožava korisnike mobilnih telefona s Android operativnim sistemom ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija koje u sebi sadrže maliciozni kod.

- Izgleda da je reč o jednostavnim igricama, specijalnim fontovima ili efektima za kameru koje se legalno mogu preuzeti u Gugl prodavnici, kao i nekim od neovlašćeno preuzetih aplikacija s probijenom zaštitom (npr. aplikacija za navigaciju). Nakon instalacije takve aplikacije, koja prividno služi drugoj svrsi, maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova za usluge s posebnom tarifom. Time se stvara neplanirani i neželjeni trošak korisniku, a slanje reči "STOP" na kratki kod u ovakvoj prevari ne mora nužno rešiti problem, jer maliciozna aplikacija može ponovo korisnika prijaviti na uslugu sve dok je instalirana na telefonu - tvrde u HAKOM-u.

Preuzimanjem aplikacije vam se uzima novac
Preuzimanjem aplikacije vam se uzima novac foto: Pixabay.com

Kako se zaštititi

Kako bi se zaštitili, korisnici s Android operativnim sistemom na telefonima moraju paziti koja prava pristupa daju aplikacijama koje instaliraju, odnosno ne bi trebalo da instaliraju aplikacije koje traže pristup nečemu što nije povezano sa svrhom aplikacije.

- Na primer, ako aplikacija služi za efekte kamere onda joj ne treba pristup SMS porukama ili pozivima na mobilnom telefonu, pa takve i slične treba izbegavati. Korisnicima se savetuje da u postavkama upravljanja aplikacijama zabrane pristup SMS porukama i telefonu, ako to nije apsolutno nužno za funkcionisanje aplikacije - navodi HAKOM.

Takođe, dodaju, postoji i opšti način zaustavljanja svih troškova usluga s posebnom tarifom. Naime, svaki korisnik može besplatno zatražiti od svog operatera zabranu slanja i primanja SMS poruka na kratke kodove odnosno pozivanja brojeva za usluge s posebnom tarifom. Skreće se pažnja da u tom slučaju korisnicima neće raditi ni usluge poput SMS parkinga ili sličnih, koje isto spadaju u usluge s posebnom tarifom.

Korisnici Ajfona nisu ugroženi, ali trebaju biti oprezni

Izgleda da korisnici koji ne koriste Android OS nisu ugroženi ovom prevarom, ali bi svejedno trebalo da se drže opštih saveta o sigurnosti prilikom preuzimanja aplikacija, čak i onih dostupnih na službenim prodavnicama.

Korisnici Ajfona nisu ugroženi, ali bi trebalo da budu oprezni
Korisnici Ajfona nisu ugroženi, ali bi trebalo da budu oprezni foto: Pixabay.com

Ova prevara ne zahteva interakciju korisnika!

- Svi oni koji na svojim mesečnim računima uoče trošak trećih strana, za koji smatraju da je nastao ovom prevarom, treba da plate samo nesporni deo računa, a na sporni uložiti prigovor svome operateru u zakonskom roku od 30 dana od dana dospeća računa.

HAKOM će svaki pojedini slučaj, poslat u zakonskim rokovima, moći ispitati u sporu ukoliko ne bude povoljno rešen kod operatera. Trenutno se obavlja inspekcijski nadzor oko ovog slučaja.

Podsećamo, dosadašnje prevare s uslugama s posebnim tarifama uključivale su izravnu interakciju korisnika koji je ili morao uzvratiti propušteni poziv ili sam poslati SMS da bi nastao trošak. Najnovija prevara ne zahteva nikakvu interakciju korisnika ukoliko je telefon zaražen! - upozorava HAKOM.

Bonus video Anita Mitić, Espreso tviter

(Espreso.rs/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media